PGMBD

ZWO

printen

ZONDAG 29 SEPTEMBER "THE ARMED MAN"

05-07-2019

In het jaar waar de bevrijding in 1945 centraal staat in Zuid Nederland kunt ook U genieten van een prachtige voorstelling. Een muzikale samenwerking tussen het u bekende koor: “Synoidos, koor dat je raakt” uit Sittard, de harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven, vrouwenensemble Sirena uit Eindhoven en het mannenkoor Lambardi uit Helmond. De koren studeerden dit muziekstuk in onder leiding van Nadia Loenders en Jos Simons dirigent van St. Cecilia zal het geheel dirigeren. De omlijsting wordt verzorgd met beeld- en geluid. Hier levert onder andere het EyeWitness oorlogsmuseum uit Beek een bijdrage aan.

Ziet U het al voor zich? 180 zangers, 70 musici, met het prachtige muziekstuk van Karl Jenkins,  “The Armed man”, A Mass for Peace.

Dit spektakel gaat plaatsvinden op zondag 22 september in Eindhoven en op zondag 29 september in de Hanenhof in Geleen. Kaarten kunt U alvast kopen bij de koorleden van Synoidos. 

Oorlog, vrede, bezetting en bevrijding: het raakt ons allemaal. Tijdens de 4 mei-herdenking wisten kinderen van de Tovertuin het heel treffend te zeggen. Nooit meer oorlog. Kijk niet om. Nooit meer oorlog. Weet nu waarom. Strijders zullen we blijven, maar laat ons vechten voor vrede in de hele wereld.

Met de muziek van Karl Jenkins nemen wij U mee naar diepe dalen en juichende vrede. “The Armed man” is een krachtige dwingend verhaal van het verval en de verschrikkelijke consequenties van oorlog. ‘Een mis voor de vrede.’ Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall  “The Armed Man” in première. De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt. “De ondertitel “A mass for peace” is zowel te vertalen als een mis voor de vrede als een massa voor de vrede! De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen . Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede en is gericht op de hele wereld.

Soms schieten woorden tekort bij het zien van wat mensen elkaar kunnen aandoen. Als je dat als componist om kunt zetten in muziek die je diep weet te raken, lever je een meesterwerk af.

Een indrukwekkend muzikaal stuk. Bent U nieuwsgierig geworden dan kijk eens op de Facebooksite van “Synoidos, koor dat je raakt” en open de promo van deze voorstelling.laatste update.: