PGMBD

ZWO

printen

WANDELING WIJK NOORD EN OOST

01-10-2017

Zondagmiddag 1 oktober hadden we weer de gelegenheid een wandeling te maken onder de zeer deskundige leiding van Ben en Doetien Benz. Met 15 wandelaars genoten we van een prachtige middag. Het thema was natuur en cultuur en beide aspecten zijn in ruime mate aan de orde geweest. Zowel Ben als Doetien kennen hun dorp en de omgeving als geen ander en konden er boeiend over vertellen.

Voordat we van start gingen werden we onthaald op koffie en thee voor de inwendige mens. Joachim zorgde voor wat geestelijke bagage en gespreksstof onderweg.

Waar mochten we het onderweg over hebben.

GEDACHTEN OVER GOED EN KWAAD.

De rabbi van Koretz zei: “Een mens kan niet bewust goed zijn, wanneer hij het kwaad niet kent. Niemand kan blijdschap waarderen, wanneer hij het bittere niet ervaren heeft. Het goede is slechts de tegenstelling tot het kwaad, zoals blijdschap het tegendeel is van verdriet”.

God zei: “Ik zal de mens de mogelijkheid geven om het kwade te doen en dat zal hem een hulpmiddel zijn om het goede te volbrengen, wanneer hij de boze aard in zich zelf moet overwinnen. Zonder kwade neigingen zou de mens geen kwaad doen, maar hij zou ook geen goed kunnen doen.”

De vragen waar we mee aan de ‘slag’ moesten waren:

Wat vindt u?

Kunnen we alleen goed zijn als we ook het kwade kennen?

en

Wat vindt u van de laatste zin?

Onderling zal er zeer zeker over gepraat zijn maar bij het aantreffen van een rustplek in het bos zijn de vragen nog eens ‘plenair’ besproken. Het was een boeiend onderwerp wat zeker de moeite waard was en is om nog eens op terug te komen.

Bij terugkomst werden we onthaald op heerlijke soep met broodjes en konden we de middag afsluiten met een voldaan en tevreden gevoel.

Als dank voor alle moeite en voorbereiding kregen Ben en Doetien een boeket bloemen aangeboden.

De foto’s geven een beetje het beeld weer van dat wat we gezien en gedaan hebben.

Willy van der Weide

laatste update.: