PGMBD

ZWO

printen

Expositie reformatie in Podiumkerkje goed bezocht

12-11-2017

500 jaar reformatie: In de hele wereld wordt dit herdacht. Niet alleen op de bekende historische plekken zoals bij de slotkapel in Wittenberg, ook op talloze andere plaatsen.

De protestantse kerkjes langs de Limburgse Maas hebben zo hun eigen geschiedenis.

In het Podiumkerkje in Grevenbicht was op 4, 5, 9, 10, 11 en 12 november te zien welke schatten er op dit gebied zijn uit de drie oudste protestantse kerkjes aan de Maas:

Urmond, Grevenbicht en Stevensweert. Veel bezoekers wisten de weg naar deze unieke expositie te vinden en konden hun waardering uitdrukken met een vrije gave voor het onderhoud van het kerkje.

Daar waren talloze bijzondere objecten te zien, zoals het Avondmaalgerei uit Grevenbicht, dat normaal gesproken voor het oog verborgen blijft. Uit Stevensweert was er onder andere de Statenbijbel uit 1682, gedrukt bij Hendrick en Jacob Keur. Urmond bracht het oude gemeentezegel uit 1817 en de oudste Statenbijbel uit 1637 in het Maasland. Mooie afbeeldingen waren er van deze drie kerkjes, schilderijen en pentekeningen, waaronder een houtskooltekening van het Grevenbichtse kerkje, gemaakt door Patrick Creighton. De expositie toonde ook de betekenis van Willem van Vlodrop voor de inbedding van de Hervorming vanaf 1524 langs de Maas en de band van kasteel Obbicht met de protestantse gemeenschappen van Grevenbicht en Urmond.

Het is zeldzaam dat zoveel unieks uit de periode ‘500 jaar Reformatie in het Maasland’ bijeen werd gebracht. Vanaf nu wordt het weer veilig opgeborgenlaatste update.: