PGMBD

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International.


21-06-2016Alweer heb ik goed nieuws te melden:

Yecenia Armenta is VRIJ.
De Mexicaanse moeder van twee kinderen werd in 2012 opgepakt en verdacht van moord op haar man. Ze werd gemarteld en verkracht. Na vier jaar cel is ze nu vrij.

‘Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken. Zonder jullie hulp zou het niet mogelijk geweest zijn. Blijf vechten voor anderen.’

Ik geef dit graag aan u door, wij hebben ook voor haar geschreven.

Verder wil ik u zeggen voor wie wij de volgende brief zullen versturen op zondag 3 juli: 

Opgepakt in aanloop naar demonstratie
Op 25 april 2016 gingen in Egypte veel mensen de straat op om te demonstreren tegen de overdacht van twee kleine Egyptische eilanden aan Saudi-Arabië. De autoriteiten sloegen de protesten hard neer en arresteerden die dag ruim tweehonderd mensen. In de aanloop ernaartoe werden al negentig mensen opgepakt, waaronder Ahmed Abdullah. Volgens de autoriteiten deed hij pogingen 'de staat te ontwrichten'.

Hinder en intimidatie vanwege werk
Abdullah is de voorzitter van een prominente ngo: de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij hield zich bezig met onderzoek naar mensen die zijn verdwenen, vermoedelijk door toedoen van de regering. Ook stond hij de familie bij van een Italiaanse student. Het lichaam van de student werd gevonden met ernstige sporen van marteling.

De autoriteiten vallen Abdullah continu lastig vanwege zijn werkzaamheden. In januari kon hij nog maar net ontkomen toen veiligheidsagenten hem probeerden te ontvoeren uit het koffiehuis waar hij vaak komt.

Op 25 april pakten zwaarbewapende en gemaskerde agenten Ahmed Abdullah thuis op. Een agent sloeg hem meerdere keren met de loop van zijn geweer. Abdullah kan levenslang krijgen voor verzonnen aanklachten; enkel en alleen omdat hij opkomt voor de mensenrechten.

Wat waren in juni  de brieven snel van de Amnesty tafel meegenomen. Ik dank u hiervoor.

Ike Westerhof-van Goudoever, e-mail: westgoud@hetnet.nl


laatste update.: