PGMBD

ZWO

printen

Amnesty International: schrijfactie september 2018

01-09-2018

U kunt schrijven tot 1 oktober 2018

Het slachtoffer van mensenrechtenschendingen dat u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten.

Neem de brieven mee naar huis, voorzie ze van:

  • plaats, datum
  • afzender: handtekening, naam en volledig adres
  • benodigde porto (zie deze info)

en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.
U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Schrijfactie Egypte: dappere vrouwenrechtenactiviste vast

De Egyptische vrouwenrechtenactiviste Amal Fathy sprak zich uit tegen seksuele intimidatie in haar land. Ze zit nu al bijna drie maanden vast. Haar gezondheid gaat hard achteruit. Ze heeft last van een extreme mate van stress en kan nauwelijks meer op haar benen staan. Ze zit vast vanwege een video over seksuele intimidatie.

Fathy deelde op 9 mei op sociale media haar eigen ervaring met seksuele intimidatie. Ook bekritiseerde ze de Egyptische overheid, die er niet in slaagt om vrouwen te beschermen. Ze kreeg een golf van kritiek en dreigementen over haar heen op sociale media. Twee dagen later pakte de politie haar midden in de nacht thuis op. Ook haar man, voormalig Amnesty-onderzoeker en directeur van een Egyptische mensenrechtenorganisatie, en hun 3-jarige kind moesten mee naar het politiebureau. Haar man en kind werden later die dag vrijgelaten.

Amal Fathy zit nog steeds in voorarrest. Ze wordt beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws. Ook onderzoeken de autoriteiten of ze banden heeft met de verboden 6 April Jeugdbeweging.

Schrijf  een brief aan de Egyptische autoriteiten. Roep hen op Amal Fathy onmiddellijk haar vrijheid terug te geven.

Goed nieuws!       Goed nieuws!       Goed nieuws!

Azerbeidzjan: gewetensgevangene Mammadov vrijgelaten

In Azerbeidzjan is Ilgar Mammadov vrijgelaten. De voormalige oppositieleider werd in 2013 gearresteerd en tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het aanzetten tot geweld. Dat was een valse aanklacht.

Mammadov werd op 4 februari 2013 opgepakt op het moment dat hij rellen in het noordwesten van Azerbeidzjan gadesloeg. Hij had toen net bekendgemaakt het tegen president Aliyev op te nemen bij de presidentsverkiezingen later dat jaar.

Hij is nu vrijgelaten, maar  de 2 jaar gevangenisstraf die hij nog te gaan had is niet vernietigd maar opgeschort. Hij kan dus later alsnog opgepakt worden om die uit te zitten. Al vanaf zijn arrestatie heeft Amnesty International om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating gevraagd en zal de autoriteiten blijven oproepen tot vernietiging van de veroordeling.

Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.

Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan Hanna v.d. Avert: hannavdavert@gmail.com of Henny Veldman: dickveldman30442@gmail.com

Portokosten: in NL 1 of  € 0,83.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,40


laatste update.: