PGS

ZWO

printen

Amnesty International: schrijfactie februari 2018

30-01-2018

Het slachtoffer van mensenrechtenschendingen dat u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten.

Neem bijgaande brieven mee naar huis, voorzie ze van:

  • plaats, datum
  • afzender: handtekening, naam en volledig adres
  • benodigde porto (zie deze info)

en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.

U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Israël dwingt een bedoeïenengemeenschap in de bezette Westbank hun land te verlaten. Zo’n 58 families met meer dan 150 kinderen dreigen elk moment uit hun huis gezet te worden.
Het Israëlisch leger stuurde op 1 november 2017 een ontruimingsbevel uit waarin stond dat de Jahalin-bedoeïen in Jabal al-Baba hun land moeten verlaten. Hun huizen bevinden zich in de door Israël bezette Westbank. Israël verplaatste de Jahalin bedoeïenen in de jaren vijftig ook al eens. Ze werden toen vanuit de Negeb- woestijn in het zuiden van Israël naar de Westbank verplaatst.

Toen Israël in 1967 de Westbank bezette werd het graasland van de bedoeïenen ingenomen om Israëlische nederzettingen te bouwen. De traditionele nomadische manier van leven van de bedoeïenen werd onmogelijk gemaakt en ze werden gedwongen om zich te vestigen in kleine tentenkampen rond Oost Jeruzalem. Nu moeten ze ook hier vandaan.

De Jabal al-Baba gemeenschap hoorde op 16 november dat ze binnen een week hun huizen moesten verlaten omdat ze ‘illegaal gebouwd’ zouden hebben op het land. Ze probeerden het besluit tevergeefs aan te vechten. De gemeenschap heeft nieuwe grond toegewezen gekregen naast de voormalige vuilstortplaats van Jeruzalem.

Sinds het ontruimingsbevel leven de families in angst. De Israëlische autoriteiten proberen de bedoeïenen te dwingen het gebied te verlaten door hun huizen te slopen en middelen van bestaan te vernietigen. Dit is een oorlogsmisdaad en schending van internationale mensenrechten, waaronder het recht op huisvesting.

Schrijf  een brief naar de Israëlische autoriteiten. Roep hen op het ontruimingsbevel onmiddellijk in te trekken en de vernielingen van bedoeïenen huizen te stoppen.

Goed nieuws!         Goed nieuws!          Goed nieuws!

Egyptische Mahienour el-Massry vrij

Dinsdag 16 januari werd de Egyptische mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Massry vrijgelaten. Zij was veroordeeld tot twee jaar cel omdat zij vreedzaam had deelgenomen aan een demonstratie.

Op 14 juni 2016 deed Mahienour el-Massry mee aan een demonstratie in Alexandrië tegen het besluit van de regering om de macht over de eilanden Tiran en Sanafir over te dragen aan Saudi-Arabië. In november werd zij daarom opgepakt en in december werd ze veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ‘deelname aan een illegaal protest’ en ‘geweldpleging’.

Op 13 januari sprak het Hof van Beroep El-Massry vrij. El-Massry mocht drie dagen later de gevangenis verlaten. Duizenden mensen zitten in Egypte nog zonder geldende reden vast omdat de autoriteiten activisten en maatschappelijke organisaties de mond snoeren.

Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.

Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan Hanna v.d. Avert: hannavdavert@gmail.com of Henny Veldman: hennyveldman@planet.nl

Portokosten: in NL 1 of  € 0,83.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,40


laatste update.: