PGS

ZWO

printen

OUDERENDIENST IN HUIZE HOOGSTAETE

04-03-2016

2 FEBRUARI

 

Elke 1e dinsdagmorgen van de maand is er een dienst voor de ouderen in onze gemeente in Huize Hoogstaete. De meeste bezoekers wonen in en rondom het huis en anderen van buitenaf worden met auto’s door de vrijwilligers opgehaald, zo ook vandaag.

 

We komen binnen in de grote, lichte zaal met de ovale tafel.  Er staan bloemen op de tafel, de kaars is aangestoken en er klinkt mooie koorzang uit Jenny’s  radio. Enkele handige bezoekers zetten de koffiekopjes klaar en delen de liedbundels uit. Terwijl de bezoekers binnendruppelen, halen de vrijwilligers de mensen in hun rolstoel op vanuit hun kamer en schenken koffie.

Dan zitten we allemaal in een grote kring rond de tafel en is het tijd om koffie te drinken en bij te praten, vandaag met een feestelijk stuk vlaai. Mevrouw Hallema trakteert, want zij hoopt op 7 februari  102 jaar te worden. Natuurlijk zingen wij voor haar en Doetien spreekt haar toe met een gedicht en biedt haar een pot fleurige narcissen aan. Trijntje Hallema vindt het prachtig en reageert: “ Ik ben zo blij en dankbaar dat ik dit allemaal nog mag meemaken en geestelijk nog zo goed ben”.

Ook zijn we blij dat mevrouw Bruinink er weer tussen zit. Na 5 maanden hospice in Geleen,  woont ze nu in de Baenje en doet  ze weer volop mee.

De dienst begint, Jolanda leidt deze keer. Er wordt gebeden, gezongen en gelezen uit de bijbel, uit Psalm 34. Mia en Jenny lezen een aanvangs- en een slotgedicht. We zingen het vrolijke lied “Glory, glory halleluja”, begeleid door de 89- jarige mevrouw Hollander op haar mondharmonica.

 

Daarna lezen we met elkaar de Apostolische Geloofsbelijdenis. De 94-jarige meneer Van Well kan niet meer zien, maar kent het helemaal uit zijn hoofd. Jolanda legt in haar meditatie alles zin voor zin heel duidelijk uit, zo zijn we weer helemaal bij de inhoud bepaald. Knap van haar hoor! Jolanda’s vraag is dan: “Hoe kijken we hier tegenaan? Zeggen we het klakkeloos op, omdat het zo bekend is net als het “Onze Vader” of denken we bij iedere zin echt na over wat er staat?”

Ikzelf dacht direct aan mijn belijdenis 50 jaar geleden, toen we de geloofsbelijdenis uit ons hoofd moesten leren. Het doet goed deze vertrouwde woorden  ook nu weer te horen!

Ondertussen wordt er weer koffie gedronken en met elkaar gepraat. Ontmoeting is zo belangrijk, zowel voor oud als jong! Daarna gaan we weer zingen:  “ Laat me in u blijven groeien, bloeien, o Heiland die de wijnstok zijt”.  Het collectepotje, beheerd door Marius, gaat rond. We collecteren altijd voor Elisabeth, die  erg goed werk doet in China.

Jolanda doet de voorbeden, waarvoor wij namen mogen noemen. Dan spreekt ze de zegen uit!

Het is weer afgelopen. We hadden een fijne bijeenkomst, waarin iedereen met elkaar was verbonden door het geloof. Tot de eerste dinsdag in maart, dan vieren we Avondmaal………..

 Doetien Benz


laatste update.: