PGMBD

ZWO

printen

NIEUWS VAN AMNESTY INTERNATIONAL

08-03-2016

Graag wil ik uw aandacht vragen voor het volgende: op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Wij zullen daar op 6 maart in de kerk aandacht aan schenken en een extra actie voeren met petititelijsten.

We vragen dan om gerechtigheid voor de Turkse advocate Eren Keskin. Zij verdedigt mensen die om politieke redenen worden vervolgd. Samen met andere vrouwelijke advocaten richtte zij een organisatie op die juridische bijstand geeft aan vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld in detentie. Daar zijn de autoriteiten niet van gediend. Er werden al meer dan 100 procedures tegen haar aangespannen. Nu loopt er een zaak tegen haar, omdat zij in een toespraak de autoriteiten ter verantwoording riep voor de dood van een 12 jarige jongen tijdens een militaire actie; zij werd daarvoor in 2014 veroordeeld tot 10 maanden cel. Het zal nodig zijn om onze handtekening te zetten.
Verder zullen er, zoals gewoonlijk, brieven zijn om mee te nemen. Voor wie we dan schrijven zal ik in de eerstvolgende Nieuwsbrief doorgeven.

Ook kreeg A.I. bericht terug van de Amerikaan Albert Woodfox aan wie wij schreven op 12 december met de schrijfmarathon: hij heeft duizenden brieven van over de hele wereld ontvangen. Deze brieven hebben hem veel kracht gegeven om door te gaan met zijn strijd voor vrijheid. Hij stuurt ons vrede en groeten.

A.I. ontving ook het bericht dat de voormalig gewetensgevangene Jevgeny Vitishko is vrijgelaten uit een Russisch strafkamp in december, mede n.a.v. de brieven. Deze heeft hij allemaal mee naar huis genomen. Wat fijn om te horen, dat de brieven aankomen, mensen in de gevangenis een hart onder de riem steken en dat er twee mensen zijn vrijgelaten. Het is voor ons allen heel goed nieuws en geeft goede moed om door te gaan.


laatste update.: