PGMBD

ZWO

printen

Fraai hek geplaatst bij terras Gruizenkerk

17-06-2014

Met het plaatsen van een stalen poort met dubbele deuren is de renovatie van de kerk aan de Gruizenstraat nu helemaal voltooid. Bij de ingang van het pleintje bij de vakwerkhuisjes (tegenover Jamin) is de poort te zien. Deze staat overdag open, maar wordt ’s avonds uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

In het gesloten rechter deel is een tekst te lezen. Het linker, opengewerkte deel past qua vormgeving mooi bij de vakwerkhuisjes en laat ruimte om deze huisjes goed te zien.

 Eind 2012 schreef het bestuur van de Protestantse Stichting Kerk Gruizenstraat een wedstrijd uit om een tekst te bedenken die in de poort zou worden gegraveerd/uitgesneden. De opdracht was:

Een tekst die voor zich spreekt en geen uitleg nodig heeft. Dat kan een tekst zijn die verwijst naar de historie, naar de plek, een bijbeltekst, een bestaande tekst, een nieuwe tekst, een spreuk of wat dan ook. Als het maar recht doet aan het gebouw en de komende functie.


De winnende tekst werd: In het verleden ligt het heden

 De tekst werd bedacht door Lei Pennings en hij motiveerde zijn keus destijds aldus:

“Mijn bescheiden suggestie voor de poort is een beknopte samenvatting van een uitspraak van Bilderdijk: "in 't voorleden ligt het heden, in het nu, wat worden zal". In de poort: "In het verleden ligt het heden". (verleden kerk en vakwerkhuisjes; heden: eigentijdse architectuur en invulling met respect voor de monument(en).”laatste update.: