PGMBD

ZWO

printen

UW BIJDRAGE VOOR DE SOLIDARITEITSKAS: EEN UITLEG

01-09-2013

In dit artikel proberen we u uit te leggen wat de Solidariteitskas inhoudt en wat uw bijdrage, of het niet betalen ervan, betekent voor onze eigen gemeente.

Onlangs is bij een groot aantal leden van de Protestantse Gemeente Sittard-Grevenbicht een herinnering voor de betaling van de Solidariteitskas op de mat gevallen.

Het College van Kerkrentmeesters heeft geconstateerd dat deze bijdrage steeds minder wordt voldaan.
In  dit artikel proberen we u uit te leggen wat de Solidariteitskas inhoudt en wat uw bijdrage, of het niet betalen ervan, betekent voor onze eigen gemeente.

De Protestantse Kerk in Nederland telt meer dan 2000 gemeenten, die meestal zelfvoorzienend zijn. Toch is er soms hulp nodig: op geestelijk gebied en/of op financieel gebied. Als een gemeente, na al het mogelijke zelf gedaan te hebben, een noodzakelijke voorziening niet kan realiseren, kan de Solidariteitskas een hulpmiddel ter overbrugging zijn.
En wie weet, misschien moet onze gemeente in de toekomst nog wel eens een beroep doen op de Solidariteitskas! 

Het geld in de Solidariteitskas komt van de gemeenten zelf. Per belijdend lid in de gemeente wordt per jaar een bedrag van (momenteel) 5 euro afgedragen.

Ter compensatie van deze bijdrage wordt aan alle gemeenteleden (doopleden én belijdende leden) een acceptgiro gestuurd waarmee u gevraagd wordt een bedrag van 10 euro bij te dragen.  Bij de acceptgiro zit een foldertje waar een en ander wordt uitgelegd.

Als een gemeente meer geld binnenkrijgt dan voor de afdracht nodig is mag ze dat voor haar eigen werk gebruiken.

Helaas houden we geen geld over, zoals hieronder voor 2012 wordt getoond:

Opbrengst Solidariteitskas 2012:  € 2.548
Kosten acceptgiro’s en porti:  - €    448
Afdracht 2012 :   - € 2.330
Resultaat:   - €    230

Mede hierom wil het College van Kerkrentmeesters een beroep doen op de leden die hun bijdrage nog niet hebben voldaan.
U steunt met uw bijdrage andere gemeenten in Nederland die het moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Maar u steunt ook de eigen Protestantse Gemeente Sittard-Grevenbicht.
Enerzijds met het voldoen van de verplichte afdracht, en als we iets overhouden komt dat zeker goed van pas.

Nog een kleine opmerking over de herinnering. Het systeem van verzenden van de herinnering is helaas niet waterdicht. Met name mensen die anders dan met de acceptgirokaart betalen slippen er nog wel eens doorheen. Krijgt u een onterechte herinnering dan bieden we daarvoor onze excuses aan.


Met vriendelijke groet, 

Bert Bosman (penningmeester)


laatste update.: