PGS

ZWO

printen

Amnesty komt op vrouwendag in actie voor Iraanse activiste

01-03-2020

Rond  8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kordafshari. In de Ontmoetingskerk in Geleen kan op zondag 1 maart iedereen meedoen aan de actie voor de 22-jarige Saba. Zij kreeg 24 jaar gevangenisstraf omdat ze actievoerde tegen het verplicht dragen van een hoofddoek.

Handtekeningen
Op 1 maart verzamelt Amnesty International na de dienst handtekeningen op een petitielijst om het Iraanse hoofd van de rechterlijke macht op te roepen Saba Kordafshari onmiddellijk vrij te laten.


Saba’s strijd tegen de verplichte hoofddoek
Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichting om in Iran een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba wordt onder meer beschuldigd van het “aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie” omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.

Saba strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.


laatste update.: