PGMBD

ZWO

printen

Amnesty International: schrijfactie september 2019

01-09-2019

U kunt schrijven tot 1 oktober 2019

De slachtoffers van mensenrechtenschendingen die u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten.

Neem bijgaande brieven mee naar huis, voorzie ze van:

  • plaats, datum
  • afzender: handtekening, naam en volledig adres
  • benodigde porto (zie deze info)

en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.

U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst. De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen. Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid; ze zouden onder meer ‘propaganda tegen de staat hebben verspreid’. De vrouwen werden wekenlang eenzaam opgesloten, dat is een vorm van marteling. Atefeh Rangriz en Neda Naji weigerden een chador (een sluier die het hele lichaam behalve het gezicht.
Ze werden door de bewakers geslagen en verwond.
Nu zijn ze naar een andere gevangenis gestuurd. Daar zitten ze tussen vrouwen die ernstige geweldsmisdaden hebben gepleegd. Dat is zeer gevaarlijk voor hen.
Marzieh Amiri heeft ook medische zorg nodig omdat ze lijdt aan epilepsie.


Goed nieuws!     Goed nieuws!     Goed nieuws!

 Op 19 augustus werd Evelyn Hernández uit El Salvador door een rechtbank vrijgesproken van moord. Amnesty International noemt het ‘een overwinning voor mensenrechten en de rechten van vrouwen in El Salvador’.
Op 6 april 2016 beviel de toen 21-jarige Hernández thuis op het toilet voortijdig van zoontje. Haar kindje overleed aan zuurstoftekort. Ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie en Hernández werd gearresteerd en ervan beschuldigd abortus te hebben gepleegd. Ze kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd wegens moord.
In hoger beroep oordeelde een rechter later dat er opnieuw naar het bewijs tegen Evelyn gekeken moet worden. Uit het autopsierapport bleek bijvoorbeeld dat het kindje ontlasting in zijn luchtwegen had. Op 19 augustus 2019 werd Evelyn Hernández vrijgesproken.

Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.

Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan:
Henny Veldman-Klunder: dickveldman30442@gmail.com
Portokosten: in NL 1 of  € 0,87.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,45


laatste update.: