PGS

ZWO

printen

ZINLOPEN – MEDITATIEF RENNEN VANUIT DE GRUIZENKERK

05-07-2019

Het is helemaal ‘in’ tegenwoordig. Meditatief rennen. Alle reden daarmee te starten op een plek die al eeuwen uitnodigt tot reflectie. Het Gruizenkerkje. Daarvandaan op 8 september voor de allereerste keer: Zinlopen. Maar wat is dat dan?

Het start met het idee dat hardlopen zelden alleen maar eenvoudig een stukje rennen is. Of misschien omgekeerd, omdat het zo eenvoudig is, alleen maar het ene  been voor het andere, zorgt dit juist dat je tot rust komt. Precies dat linkt hardlopen met meditatie, misschien zelfs met zingeving. Hardlopen wordt zinlopen.

Maar hoe gaat dat dan? Zes zaken die lopen ‘zinlopen’ kunnen maken, een beetje als een keuze menu. 

Allereerst: Zinlopen is rennen vanuit ontspanning. Een zinloop start met drie tot vijf minuten ontspanning, ademhaling en aandacht. Je begint al heel anders! Ten tweede kan zinlopen rennen met een intentie zijn. Misschien zijn er dingen die je bezighouden, in je gedachten rondspoken, stress geven of juist een uitdaging zijn. Neem je voor, heb de intentie dat het rennen je dichter bij de oplossing brengt. Je kunt verrast worden! Ten derde, je kunt rennen op een tekst. Een korte, simpele, maar wellicht betekenisvolle tekst die je steeds kan herhalen geeft ritme en concentratie. We rennen vanuit een kerkje, dus waarom geen bijbeltekst?


Ten vierde, ren in cadans. Een mooie manier om in cadans te komen is simpelweg stappen tellen, een stuk of acht, en dan opnieuw. Ten vijfde, rennen is iets van het hele lichaam. Bij zinlopen kun je denken aan je aan je armen, je voorhoofd, je ogen – en je benen vergeten. Voel de wind, proef de geuren. Elk lichaamsdeel doet mee als je hardloopt. Genieten toch! En tenslotte: zinlopen is rennen uit dankbaarheid. Wat een geluk als je fysiek in staat bent om te lopen. Reden voor dankbaarheid. En als dankbaarheid een vast onderdeel wordt van je dag, ga je meer genieten, zie je meer mogelijkheden. Je geniet meer van het lopen. Je geniet meer van het leven.

Nieuwsgierig geworden, en zin om het eens mee te maken? Zinloop dan mee op zondag 8 september, om drie uur vanaf het Gruizenkerkje in de binnenstad van Sittard. De loop is een kleine vijf kilometer en gaat onder meer door het stadspark. Na afloop zijn er gezonde hapjes en drankjes.

Het Zinloopteam: Bert Stuij, Bindert Vriesema, Margreet Vriesema


.


laatste update.: