PGS

ZWO

printen

Amnesty International: schrijfactie februari 2019

03-02-2019

Het slachtoffer van mensenrechtenschendingen dat u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten.

Neem de brieven mee naar huis, voorzie ze van:
- plaats, datum
- afzender: handtekening, naam en volledig adres
- benodigde porto (zie deze info)

en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.
U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Schrijfactie Vietnam: activist niet veilig in gevangenis
De Vietnamese mensenrechtenverdediger Trần Thi Nga werd bijna 2 jaar geleden opgepakt voor haar deelname aan een protest. Ze werd in de gevangenis aangevallen. Zeer waarschijnlijk in opdracht van de gevangenisdirecteur.

Trần Thi Nga is arbeids- en landrechtenactiviste. Ze ging in 2017 de straat op om de overheid op te roepen maatregelen te nemen na een grote milieuramp in 2016 waarbij een staalfabriek gif dumpte in de zee. Ze kreeg negen jaar cel en vijf jaar huisarrest omdat ze propaganda tegen de staat zou verspreiden.

Trần Thi Nga is in de gevangenis meermaals in elkaar geslagen door medegevangenen. Ze dreigden haar zelfs te vermoorden. De gevangenisautoriteiten willen haar hiermee waarschijnlijk straffen. Ook mag ze geen bezoek ontvangen omdat ze geen bekentenis wil afleggen.

Schrijf  een brief aan de minister van Openbare Veiligheid. Roep hem op Trần Thi Nga onmiddellijk vrij te laten.

Goed nieuws!     Goed nieuws!      Goed nieuws!

Indonesië: Johan Teterissa vrijgelaten
In Indonesië is gewetensgevangene Johan Teterissa vrijgelaten. Hij werd in juni 2007 opgepakt nadat hij deelnam aan een vreedzame demonstratie. Deze vond plaats op Ambon, de hoofdstad van de Molukken. Hij  werd veroordeeld voor ‘rebellie’ en kreeg 15 jaar gevangenisstraf. Die beschuldiging wordt door de Indonesische autoriteiten vaker gebruikt om vreedzame activisten vast te zetten.

Hij werd in 2009 overgeplaatst naar een gevangenis op Java, meer dan 2500 kilometer van huis. In augustus 2018 werden hij en zes anderen gevangenen vanuit Java overgeplaatst naar een gevangenis in Ambon, zodat hij weer dichter bij zijn familie was.

Na zijn vrijlating op 25 december 2018 keerde Teterissa terug naar zijn woonplaats op de Molukken. Tijdens een telefoongesprek bedankte hij de Amnesty-mensen die lang voor zijn onvoorwaardelijke vrijlating actievoerden en hem als gewetensgevangene beschouwden en niet als crimineel.Wij hebben tijdens de schrijfmarathon eind 2016 actie voor hem gevoerd.

Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.

Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan:
Henny Veldman-Klunder: dickveldman30442@gmail.com
Portokosten: in NL 1 of  € 0,87.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,45


laatste update.: