PGS

ZWO

printen

EUREGIONALE OECUMENISCHE CONFERENTIE 2017

22-02-2017

VERBONDENHEID – EEN IMPULS VAN DE EUREGIONALE KERKEN VOOR ONZE SAMENLEVING? DATUM: VRIJDAG, 31 MAART 2017 9.30 – 15.30 UUR. LOCATIE: ALTEN- UND PFLEGEHEIM ST. JOSEPH ROTENBERG 35 B – 4700 EUPEN.

Eens vroeg een oude Rabbi aan zijn leerlingen: “Hoe stelt men vast dat de nacht eindigt en de dag begint?” Een leerling antwoordde: “Is het als men vanuit de verte een hond van een schaap kan onderscheiden?” “Nee”, zei de Rabbi. “Is het wanneer men van veraf een vijgenboom van een dadelboom kan onderscheiden?” vroeg een ander. “Nee”, zei de Rabbi. “Maar wanneer dan?” vroegen de leerlingen. De Rabbi sprak: “Het is dan, wanneer je in het gezicht van een mens kijkt en daarin je zuster of je broeder ziet.


In België, Duitsland Nederland en veel andere landen van Europa is een verruwing in de politieke omgangsvormen vast te stellen. Dit wordt vooral duidelijk in het optreden van rechts populistische partijen en op social media. Welke maatschappelijke bijdragen kunnen de kerken in de Euregio leveren om deze verruwing tegen te gaan? Is het idee van verbondenheid een geëigend instrument? En hoe kan verbondenheid slagen? Wij nodigen u hartelijk uit om over deze vragen bij de Euregionale Conferentie 2017 met elkaar na te denken.


Met medewerking van:


Ds. Karin van den Broeke, (zie foto) preses van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland.

- Dr. Norbert Wichard, Bischöfliches Generalvikariat Aachen, Abteilung Grundfragen und -aufgaben der Pastoral.

- Koen Vossen, docent maatschappijleer aan de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur


Anja Klingbeil, Bischöfliches Generalvikariat Aachen, Referentin für Presse und Onlinekommunikation. - Johan van de Beek, journalist.

In de ochtend zijn er lezingen van ds. Karin van den Broeke en dr. Norbert Wichard.
Na de middag kunt u een keus maken uit 3 workshops. Er is voldoende tijd voor ontmoeting.
Deelnemersbijdrage (bij aanvang conferentie te voldoen) Incl. warme maaltijd, koffie/thee € 25,00; Studenten € 10,00.
Aanmelden tot 21 maart 2017 Wij vragen u om u per telefoon of email aan te melden. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Na aanmelding ontvangt u een aanmeldingsbevestiging met routebeschrijving.
Informatie en aanmelding Nederland: dehaan-verduyn@freeler.nl : 0031 (0) 43 3624240

Deelnemende organisaties:
Bisschoppelijk gedelegeerden voor de Oecumene van het Bisdom Aken en het Bisdom Roermond. - Caritasverband voor het Bisdom Aken. - Classis Limburg, Protestantse Kerk in Nederland. - Dienst Kerk en Samenleving Bisdom Roermond.
Kirchenkreis Aken van de Evangelische Kerk in het Rijnland. - Protestantse Gemeenten in het district Luik van de Verenigde Protestantse Kerk in België. - Vicaris van het Duitstalig Gebied van het Bisdom Luik.


laatste update.: