PGS

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International

01-10-2016

Deze maand vragen wij uw speciale aandacht voor Guo Feixiong die al drie jaar gevangen zit omdat hij demonstreerde voor persvrijheid in China. Hij ging in hongerstaking omdat hij in de gevangenis slecht werd behandeld. Zo dwong het gevangenispersoneel hem om voor hen te knielen en namen ze zijn boeken in.
De prominente schrijver en mensenrechtenactivist Yang Maodong, beter bekend als Guo Feixiong, werd in november 2015 veroordeeld tot zes jaar celstraf. Hij werd opgepakt omdat hij in januari 2013 deelnam aan een demonstratie nadat autoriteiten een krantenartikel aanpasten waarin werd opgeroepen tot meer burger- en politieke rechten.
Feixiong ging lange tijd in hongerstaking waardoor hij erg is verzwakt. Op zijn verzoek werd hij overgeplaatst naar een andere gevangenis waar hij nu in het ziekenhuis verblijft. De autoriteiten beloofden hem humaan te behandelen.


En het goede nieuws:
De Iraanse natuurkundige Omid Kokabee (33) is voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zat een gevangenisstraf van tien jaar uit. Amnesty beschouwde Kokabee als een gewetensgevangene, omdat hij tijdens zijn verzet nooit geweld heeft gebruikt.

In 2011 werd Kokabee opgepakt omdat hij verdacht werd van ‘het samenspannen tegen de nationale veiligheid’. Later werd hij beschuldigd van ‘het communiceren met de vijandige regering van de Verenigde Staten’ en ‘het maken van illegale en onrechtmatige winst’. In werkelijkheid werd Kokabee veroordeeld omdat hij weigerde mee te werken aan militaire projecten in Iran en om zijn legale banden met buitenlandse academische instellingen.
Op twee oktober zullen de brieven klaarliggen.

Ike Westerhof-van Goudoever,  e-mail: westgoud@hetnet.nllaatste update.: