PGS

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International

26-08-2016

In september beginnen we weer met het schrijven van de brieven.

Deze keer sturen we brieven voor India. Omdat we geen adres in India hebben, zullen we een Nederlandse én een Engelse brief naar de Ambassade sturen. De Engelse brieven zullen dan per diplomatieke post naar India worden gestuurd of men mailt  een brief met de vermelding van de aantallen brieven.

Hier volgt  de informatie over de zaak die in India speelt:

Deze maand vragen wij uw speciale aandacht voor Nirupabai, een inheemse Adivasi-vrouw, die op het veld aan het werk was toen ze het geluid van een bulldozer hoorde. Ze rende terug naar het dorp en zag haar huis in puin liggen; al haar spullen en voedselvoorraad waren verwoest. Het dorp moest wijken voor de komst van mijnbouw. In de gebieden waar kolen worden gewonnen wonen veel Adivasi-gemeenschappen. Zij zijn nauw verbonden met de bossen en het land waar ze vaak al generaties lang wonen. Volgens Indiase en internationale normen en wetten moet de overheid de inheemse Adivasi actief betrekken bij besluiten die gevolgen hebben voor hun grondgebied en bestaan. Dit gebeurt in de praktijk niet. De overheid laat het na om de Adivasi die door de mijnbouw worden getroffen te informeren. Ook krijgen ze geen of onvoldoende compensatie.


En het goede nieuws

Argentijnse rechtbank laat vrouw vrij die vastzat na miskraam
De 27-jarige Belén uit Argentinië werd tot acht jaar cel veroordeeld nadat ze een miskraam had gekregen. Ze ging er tegen in beroep. Eergisteren besloot een Argentijnse rechter dat er geen reden was om haar in voorarrest vast te houden.
Het hooggerechtshof van Tucumán moet nog een uitspraak doen in de zaak van Belén. Desondanks is zij extreem blij met de voorlopige vrijlating.

Het verhaal van Belén begon toen ze in 2014 met buikpijn in het ziekenhuis werd opgenomen. Zij bleek zwanger te zijn. Na een miskraam gaf het medisch personeel haar aan bij de politie. Zij werd namelijk verdacht van abortus, wat in Argentinië verboden is. Twee jaar zat Belén in voorarrest voordat een lokale rechtbank tot een celstraf van acht jaar veroordeelde wegens moord. Haar advocaat ging in beroep tegen het vonnis. Dat wacht zij nu in vrijheid af.
Op 26 juli van dit jaar overhandigde Amnesty de lokale autoriteiten meer dan 120.000 handtekeningen van actievoerders van over de hele wereld met de oproep om Belén vrij te laten. Zij had nooit berecht mogen worden. Een miskraam krijgen is geen misdrijf. Amnesty blijft de Argentijnse autoriteiten oproepen de aanklacht tegen haar in te trekken.

Het is fijn om weer met de brieven te starten en daar zullen we op zondag 4 september mee beginnen.

Ike Westerhof-van Goudoever, e-mail: westgoud@hetnet.nl


laatste update.: