PGMBD

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International.

17-03-2016

GOED NIEUWS
Naar aanleiding van de Schrijfacties in december hebben we nog meer goed nieuws ontvangen, dat ook u plezier zal doen. Hoewel er in Nederland niet zoveel aandacht aan deze zaak is besteed, hebben sommigen ook brieven geschreven om te protesteren tegen kindhuwelijken in Burkina Faso.

Met succes: de regering van Burkina Faso bereidt plannen voor om de huwelijksleeftijd te verhogen naar 18 jaar en om maatregelen te nemen tegen gedwongen huwelijken. De wet is er nog niet, dus druk blijft nodig, maar het ziet er positief uit.

GOED NIEUWS
Op 22 september 2015 werd de 22-jarige Tunesische student ‘Marwan’ tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hebben van homoseksuele relaties. Op 5 november werd hij vrijgelaten.
Volgens artikel 230 van het Tunesische Wetboek van Strafrecht is het hebben van seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar.
‘Marwan’ werd volgens zijn advocaat op 5 november op borgtocht vrijgelaten zodat hij zijn eindexamens aan de universiteit kon afronden. Daarna hoefde hij niet meer terug te keren naar de gevangenis, want in een beroepszaak die diende op 17 december werd zijn straf verminderd tot twee maanden celstraf en een boete van 3.000 Dinars (1.350 Euro).
Amnesty voerde actie voor de vrijlating van 'Marwan' en bedankt iedereen die hieraan meedeed.


SCHRIJFAKTIE
Op drie april zullen er brieven liggen om te versturen naar Iran, een land dat nog zeer gesloten is voor ons en waar ook de doodstraf nog wordt gepraktiseerd. Hiermee is niet iedereen het eens.

De 27-jarige activiste Atena Daemi werd in mei 2015 veroordeeld tot 14 jaar cel vanwege haar kritiek op de doodstraf middels haar activiteiten o.a. op twitter en facebook. Ook verspreidde ze protestpamfletten en had ze contact met de families van terdoodveroordeelden en de nabestaanden
van slachtoffers van het geweld na de verkiezingen van 2009.

Ze heeft sinds haar gevangenschap in oktober 2014 lichamelijk klachten.
De gevangenisautoriteiten doen dit af als stressverschijnselen en weigeren haar buiten de gevangenis te laten behandelen. Het zal fijn zijn om voor haar te schrijven.

SPECIALE AANDACHT
Deze maand vragen wij uw speciale aandacht voor de situatie van 16 Jehova’s getuigen, die in november 2015 door een rechtbank in Taganrog in Zuid-Rusland werden veroordeeld voor ‘extremistische’ activiteiten.
Vier van hen kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van meer dan vijf jaar.
In 2009 werd de Jehova-geloofsgemeenschap in Taganrog bestempeld als een extremistische organisatie. De rechter oordeelde op grond van publicaties dat Jehova’s getuigen oproepen tot dienstweigering, omdat ze in oorlogstijd geen wapens mogen oppakken. Ook vond de rechter dat er sprake was van opruiing tegen andere religies. Dit omdat Jehova’s getuigen vinden dat kerst een heidense traditie is. In heel Rusland worden de activiteiten van Jehova’s getuigen vervolgd en veroordeeld. Zo is hun officiële website sinds november 2014 verboden. 


laatste update.: