PGMBD

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International: schrijfactie voor de maand februari

01-02-2016

Deze maand vragen wij uw speciale aandacht voor de situatie van 16 Jehova’s getuigen, die in november 2015 door een rechtbank in Taganrog in Zuid-Rusland werden veroordeeld voor ‘extremistische’ activiteiten.
Vier van hen kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van meer dan vijf jaar.

In 2009 werd de Jehova-geloofsgemeenschap in Taganrog bestempeld als een extremistische organisatie.
De rechter oordeelde op grond van publicaties dat Jehova’s getuigen oproepen tot dienstweigering, omdat ze in oorlogstijd geen wapens mogen oppakken. Ook vond de rechter dat er sprake was van opruiing tegen andere religies. Dit omdat Jehova’s getuigen vinden dat kerst een heidense traditie is.

In heel Rusland worden de activiteiten van Jehova’s getuigen vervolgd en veroordeeld. Zo is hun officiële website sinds november 2014 verboden.


GOED NIEUWS   GOED NIEUWS    GOED NIEUWS

Op 22 september 2015 werd de 22-jarige Tunesische student ‘Marwan’ tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hebben van homoseksuele relaties. Op 5 november werd hij vrijgelaten.

Volgens artikel 230 van het Tunesische Wetboek van Strafrecht is het hebben van seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar.
‘Marwan’ werd volgens zijn advocaat op 5 november op borgtocht vrijgelaten zodat hij zijn eindexamens aan de universiteit kon afronden. Daarna hoefde hij niet meer terug te keren naar de gevangenis, want in een beroepszaak die diende op 17 december werd zijn straf verminderd tot twee maanden celstraf en een boete van 3.000 Dinars (1.350 Euro).

Amnesty voerde actie voor de vrijlating van 'Marwan' en bedankt iedereen die hieraan meedeed.


laatste update.: