PGMBD

ZWO

printen

Kaarsenstandaard Gruizenkerk mogelijk steen met rijke historie

30-06-2014

Een grote zware steen, die altijd werd gebruikt als standaard voor de Paaskaars in de kerk aan de Gruizenstraat, is mogelijk een interessant historisch object. Tijdens de verbouwing van het kerkje (1976-1978) is de steen gevonden onder de toren en destijds ‘gepromoveerd’ tot kaarsenstandaard.

Nu de kerk een nieuwe bestemming heeft is de standaard een sta in de weg geworden. Riet Coolsma, bestuurlid van de Protestantse Stichting Kerk Gruizenstraat, is al maandenlang bezig met het opruimen van spullen van de zolder en andere hoekjes of er een goede bestemming voor te zoeken. Een goede bestemming voor de steen werd niet direct gevonden.

Ze haalde stadsarchivaris Peer Boselie erbij. Boselie vermoedt dat de steen afkomstig is van de Catharinakapel die vroeger in de buurt van de Gruizenstraatkerk stond. Hij wil dit door een deskundige laten onderzoeken.

Hij stelt voor om de steen (met de geschiedenis, als die te achterhalen valt) tentoon te stellen in het museum het Domein.

Het bestuur van de stichting vindt dat een prima idee. Vandaar dat de steen deze week is opgehaald uit het kerkje.laatste update.: