PGMBD

ZWO

printen

Aandacht voor de natuur bij het begin van de zomer

22-06-2014

‘Wereld, daar draai je’, dat was het thema van de dienst van zondagmorgen 22 juni. Dominee Irene Pluim had dit thema gekozen bij het begin van de zomer, vlak na de langste dag. Zij verbond het met de natuur en had twee gemeenteleden gevraagd iets te delen van hun geloofsbeleving vanuit hun passie voor de natuur.

 

Willy de Koning vertelde hoe ieder mens op zijn eigen manier het geloof beleeft door middel van een eigen spirituele taal. De natuur geeft haar rust om dieper over haar geloof na te denken en Gods nabijheid te zoeken.

“Door je spirituele taal kun je groeien in je geloof op de manier die God speciaal aan jou heeft gegeven. Dat kan voor de een het gebruik van rituelen zijn, een ander vindt God in zorgzaam zijn voor medemensen. Muziek is ook een spirituele taal en voor mij is het de natuur. Als ik aan de waterkant zit of in mijn kano om bevers te kijken ervaar ik hoe prachtig God alles heeft gemaakt.”

 

Er werd een korte vrolijke beverfilm vertoond met beverbeelden op een populair liedje en voor de kinderen en andere geïnteresseerden had ze afgekloven takken met knaagsporen van bevers meegenomen.


Bart Kooyman vertelde over de combinatie van zijn passies, sport en bergwandelen/skiën aan de hand van Psalm 8. Zo ervaart hij inspiratie voor zijn geloof van buiten naar binnen toe. De grootsheid van Gods natuur bepaalt hem bij zijn rol als mens, klein onder de grote sterrenhemel en dankbaar dat hij van die grootsheid mag genieten in een vrij land. Met zijn gezin brengt hij elke zomervakantie door op een afgelegen plek hoog in de Alpen. Hij voelt zich ook een ‘rentmeester’ om de natuur voor het nageslacht te bewaren. “En als ik op de racefiets zit en een slak over de weg zie kruipen, probeer ik die te ontwijken. Het zit ook in kleine dingen.”

Irene Pluim hield een korte overdenking naar aanleiding van Psalm 65:

U kroont het jaar met uw goede gaven, waar uw voeten gaan, druipt het van overvloed, de velden in de steppe druipen, de heuvels omgorden zich met gejubel, de weiden kleden zich met kudden, de dalen tooien zich met graan. Zij zingen en juichen elkaar toe.

Ook koor Synoidos werkte aan de dienst mee met prachtig passende liederen als: How marvelous are the works of the Lord, All things bright and beautiful en For the beauty of the earth. Aan het eind van de dienst werd door hen de Old Irish Blessing gezongen. Weinig gemeentezang deze keer, (tijdens de collecte klonk een Disneylied ‘Wereld, daar draai je’) maar met Laudate Omnes Gentes aan het begin en aan het eind van de dienst kwam iedereen aan z’n trekken.
laatste update.: