PGMBD

ZWO

printen

Expositie Schutterij Eendracht in Podiumkerkje

22-06-2014

Vanaf 22 juni 2014 is in het Grevenbichtse Podiumkerkje een unieke expositie rond Schutterij Eendracht te zien. 16 dubbelportretten van leden van de Schutterij, gefotografeerd door Ton Huijbers, vormen het hart van de expositie.
Daarnaast wordt een selectie uit de verzameling historisch materiaal van de Schutterij getoond.

De expositie loopt tot en met 29 juni.

In 1995 maakte fotograaf Ton Huijbers (Tegelen, 1949) een prachtige serie foto’s van leden van Schutterij Eendracht.
De foto’s zijn tweeluiken (oftewel ‘diptieken’), waarin steeds de gefotografeerde personen in schutterstenue en in hun gewone dagelijkse kledij te zien zijn.
Het fascineerde Ton hoe een timmerman, secretaresse, boer of slager zomaar in een andere wereld kon stappen en kon transformeren tot keizer of generaal. Hij zag tijdens schuttersfeesten in het dorp hoe trots, waardig, bijna plechtig de schutters deze kledij dragen.
Dit wordt duidelijk tot uiting gebracht in de tweeluiken: de gedaanteverwisseling is frappant.

De complete serie “Diptieken van een Schutterij” is in 1998 tentoongesteld in het Bonnefantenmuseum te Maastricht, en het Limburgs Museum in Venlo heeft een aantal diptieken aangekocht.
Uit deze serie zijn nu 16 diptieken voor het eerst in Grevenbicht te zien ter gelegenheid van het Oud Limburgs Schuttersfeest. De foto’s zijn dus weer ‘thuis’.

Het bestuur van het Podiumkerkje wil met deze expositie ook een passende bijdrage leveren aan het OLS 2014.

Eendracht schilderij
Eendracht schilderij
Eendracht koningspaar
Eendracht koningspaar

Ook Schutterij Eendracht levert een belangrijke bijdrage aan de expositie.
Uit het archief van de Schutterij zijn allerhande interessante objecten aangeleverd, zoals oude documenten, musketten, kostuums enzovoorts.
Ook de zilveren platen van de keizers ontbreken niet.
Interessant zijn ook de vier vaandels, die een mooi overzicht geven van de ontwikkelingen van de schutterij in de twintigste eeuw. Het oudste vaandel is nog met veel zorg met de hand gemaakt in de stijl van de klassieke vaandels uit vorige eeuwen. Het daaropvolgende vaandel is nog wel plaatselijk handwerk, gecombineerd met naaimachinewerk, en in een heel andere stijl. Het modernste vaandel is gemaakt in een periode dat Eendracht duidelijk geen groot budget meer had om een duur, met de hand vervaardigd vaandel te laten maken…

Ook enkele Grevenbichtse beeldend kunstenaars dragen een steentje bij aan de expositie.
Schilder/beeldhouwer Wally Thissen maakte in het kader van het OLS 2014 een serie portretten van de schutterij anno 2014.
Een aantal van deze portretten zijn in het Podiumkerkje te zien.

En schilder Willy de Bruin heeft voor de duur van de expositie zijn bekende schutters-schilderij ter beschikking gesteld. Het was nog een hele toer om het gevaarte van zijn zolder naar beneden te brengen, maar het is gelukt.

Het Podiumkerkje is gelegen aan  de Heilig Kruisstraat 30 te Grevenbicht.

De expositie is op 22, 26, 27, 28 en 29 juni voor het publiek geopend, van 13.00 tot 17.30 uur.

Voor informatie:
Jos Houben, Schutterij Eendracht, tel. 046-4859073 of
Ria Dielissen, Werkgroep Expositie, tel. 046-485 7401


laatste update.: