PGMBD

ZWO

printen

Gruizenkerkje krijgt een restaurant

22-07-2013

Geleens koksduo opent Belgisch eethuis met twee terrassen naast protestantse kerk

Een kerk met een restaurant. Geen alledaagse combinatie. Bij het Gruizenkerkje in Sittard openen twee jonge koks een eethuis met een Belgische keuken.

Opluchting alom bij de Protestantse Stichting Kerk Gruizenstraat. Het eeuwenoude Gruizenkerkje met de twee vakwerkhuisjes is gered.
„De financiële lasten van het onderhoud van het kerkje en de huisjes wogen steeds zwaarder voor de slinkende protestantse gemeenschap van Sittard”, geeft Eric Rodigas, voorzitter van de Stichting aan. „De komst van een restaurant en de nieuwe functie van kleine cultuurtempel voor het kerkje geven zicht op een fijne toekomst.”

Opluchting ook bij de twee jonge koks, Luciën Offermans( 24) en Ivo Gelissen ( 30) uit Geleen. Toen beiden een paar geleden in de keuken van restaurant Soho aan de Markt in Sittard werkten, hadden ze als doel samen een restaurant te beginnen. „Dat ideaal gaan we in oktober openen bij het Gruizenkerkje”, aldus Gelissen.

Ook Jos Roijen van Horecahuis Limburg in Sittard is tevreden over de ontwikkeling. In deze lastige tijd een restaurant helpen openen is geen sinecure. Roijen hielp de Protestantse Stichting met het vinden van geschikte kandidaten voor horeca in het kerkcomplex, voor een kerkgemeenschap toch een revolutionair plan.

Rodigas en de koks benadrukken dat in de kerk geen biefstukken gebakken gaan worden.
„De kerk blijft een kerk, waar incidenteel diensten blijven plaatsvinden.
Tevens krijgt de kerk een culturele bestemming. Er zullen lezingen en muziekvoorstellingen gegeven worden en er exposities kunnen plaatsvinden. Daarbij zal nadrukkelijk de verbinding met Sittard worden gezocht, zoals artiesten die een band met de stad en de regio hebben”, aldus Rodigas.

Luciën Offermans, Ivo Gelissen en Eric Rodigas (vlnr).foto Rob Oostwegel
Luciën Offermans, Ivo Gelissen en Eric Rodigas (vlnr).foto Rob Oostwegel

De koks gaan in de vakwerkhuisjes en een tegen de kerk aan te bouwen glazen serre hun horecadroom realiseren.
„Een keuken met een knipoog naar België. Bourgondisch geïnspireerde schotels zoals steak tartare, steak béarnaise, mosselen, vol au vent of koninginnehapje, garnalen en vleeskroketten. Alles zoveel mogelijk zelf gemaakt. Daarnaast veel open wijnen en natuurlijk een keur aan mooie Belgische bieren”, aldus Offermans.

Als eerbetoon aan de eeuwenoude ambiance noemen de koks hun restaurant Bie ’t Gruuzekirkske.
Er zal plaats zijn voor 45 personen in het restaurant. „In de serre op het terras voor het vakwerkhuisje kunnen zo’n zeventig gasten terecht en op het terras, dat tegenover de winkel van Jamin komt te liggen, ook nog 25 à 30 gasten”, besluit Gelissen trots.

overgenomen uit de Limburger van 22-7-2013


laatste update.: