PGMBD

ZWO

printen

"Masseur praat mensen de tocht door".

30-03-2013

Jan de Olde, lid van onze Gemeente, als sportmasseur bij de Kennedymars

„Je hebt er wel eens wandelaars bij die zich bij elke post waar masseurs klaarstaan lekker laten masseren. Vijf keer dus in totaal. Maar dat is maar een enkeling. Je verliest dan een hoop tijd. Een enkele massage duurt al gauw twintig minuten en dat kan oplopen tot drie kwartier."

Jan de Olde uit Sittard coördineert het legertje masseurs dat lopers met stijve en pijnlijke spieren onder handen neemt. Dat gebeurt onder de vlag van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Op vijf plekken langs de route staan ze klaar: 35 masseurs en tien stagiaires.
De eerste masseurs wachten wandelaars op in Posterholt, op 28 kilometer na de start. Verder kunnen mensen zich laten masseren in Montfort, Thorn, Dieteren en bij de finish in Sittard.

 “Vorig jaar hebben we 350 deelnemers behandeld. Dat is een behoorlijk aantal. De meesten komen met klachten aan kuiten en benen gevolgd door pijn aan rug en schouders. Op de posten langs de route gaat het vooral om de spieren weer in conditie te brengen. Bij de massage aan de finish staat vocht afdrijven centraal. Dan hebben de mensen de dag erna minder last van spierpijn."

De masseurs geven ook mentale steun. „We praten de mensen de tocht door. We behandelen met de handen én de mond."

Dat het allemaal slecht getrainde mensen zijn die zich melden bij de masseurs noemt De Olde een misverstand.
„Het kan net zo goed een sportieve, afgetrainde jonge vrouw zijn van een jaar of 25. We hebben er zo een gehad die tegen de masseurs zei: “Ik stop.” Zij was helemaal kapot. Dat kwam omdat ze voor een keer met een groep meeliep die afwisselend in een snel en langzaam tempo wandelde. Ze kreeg problemen omdat ze niet in haar eigen tempo kon lopen."

overgenomen uit de Limburger van 27 maartlaatste update.: