PGMBD

ZWO

printen

Joods koken met de catechese

18-02-2013

Op zondag 17 februari zijn we bij Bert en Nely Stuij in Limbricht met een groep van 13 personen bij elkaar gekomen. Het was een avond met Joods koken, en dat naar aanleiding van het Catechesethema ‘Stoere Vrouwen’. Eén van die vrouwen is Ruth, en in haar verhaal gaat het onder ander om graan en koren. In de Joodse traditie hoort het verhaal van Ruth bij het feest van de oogst en de wet. Graanproducten zaten dan ook in alle gerechten.

In groepjes hebben we alle verschillende gerechten bereid. Op die manier heeft iedereen zijn bijdrage geleverd aan het eten. Als voorgerecht werd er pompoensoep gemaakt en gegeten. Daarnaast werd er typisch Joods brood gegeten wat van te voren al was klaargemaakt.

Als hoofdgerecht heeft een groepje Lokshen gemaakt. Dit is een Joods noedelgerecht. Deze noedels zijn bereid met zure room en kwark. De noedels moesten daarna nog eventjes in de oven. Het noedelgerecht viel niet bij iedereen in de smaak, al waren er ook die twee keer opschepten. Gelukkig was er voor die personen dan ook nog wat zelfgemaakte salade.

Als nagerecht hebben we kleine pannenkoekjes gemaakt. Deze pannenkoekjes werden daarna gevuld met kwark, rozijnen en rum. Voor het opdienen zijn de pannenkoekjes nog eventjes in de magnetron geweest zodat ze lekker warm waren. In anders dan de noedels, vielen de gevulde pannenkoekjes echt bij íedereen in de smaak, de allerlaatste moest zelfs worden gedeeld. 

We hebben veel gekookt met zuivelproducten aangezien dit ook een kenmerk is van de Joods keuken. Deze avond was vooral te danken aan Gerdien Zwartkruis. Bedankt hiervoor Gerdien! En ook de familie Stuij, heel hartelijk bedankt!

Het was een erg gezellige avond met een goed resultaat als einde: Een goed gevulde buik met smakelijke gerechten, en wat kennis over de Joodse keuken. Het was dus zeker een geslaagde avond.

Anke Maas 
laatste update.: