PGMBD

ZWO

printen

Vieringen in de Stille Week

08-04-2020

In de week voor Pasen is er altijd bijzondere liturgie, die ons naar het hart van het christelijk geloof brengt.

Op de Witte Donderdag gedenken we hoe Jezus voor de laatste keer de maaltijd viert met zijn leerlingen. In die Pesach maaltijd ligt ook de verbondenheid naar de weg die het volk Israël gegaan is, van onderdrukking naar uittocht.

Daarna volgt Jezus gevangenneming. Omstaanders reageren op hun eigen manier. Het wordt de ondergang van Jezus. In liederen en teksten gaan we deze weg mee, met de vraag ‘Wie is Jezus’? Op de Goede Vrijdag gaat het licht letterlijk uit. Jezus sterft aan het kruis. Er volgt een Stille Zaterdag, waarin de hoop uitgedoofd lijkt. Maar toch, er gloort opnieuw licht... Het wordt Pasen… Opstanding! Er is meer te zeggen over dood én leven.
In deze tijd kunnen we de Stille Week niet vieren zoals we dat gewend zijn, vierend, gedenkend, biddend en zingend met elkaar in de kerk. We kunnen wel op andere manieren met elkaar verbonden zijn in het geheim van Pasen. Juist ook nu.

In deze dagen kunnen we de momenten in de het laatste stuk van Jezus’ leven ‘online’ meemaken. We hebben een aantal (korte) vieringen voorbereid, net zoals de videoboodschappen van de afgelopen weken. Er is muziek door gemeenteleden, er zijn bijbelteksten, gedichten en gedachten. Er is symbool en stilte.

De Maaltijd vieren op Witte Donderdag.
De kracht van de Maaltijd ligt in de verbinding, sámen ontvangen en delen, Jezus Liefde in herinnering nemen. We hebben ervoor gekozen om tijdens de viering een moment in te bouwen waarop iedereen die wil thuis met brood en beker betrokken kan zijn. Dat mag, het hoeft natuurlijk niet. U kunt dan brood en wijn of sap klaarzetten.

In de liturgie van de Stille Zaterdag wordt het steeds lichter.
Ook thuis mogen we het licht maken. Komende zaterdag liggen er paaswake kaarsjes klaar bij de deur van de Johanneskerk en de Ontmoetingskerk.
Wie wil kan ze daar ophalen, tussen 14:00 en 17:00 uur.


Bij het meebeleven van iedere viering is het mooi om thuis ook een kaars te branden. U kunt deze bijvoorbeeld aansteken met de woorden:

Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit weer dooft.

Om toch met elkaar betrokken te zijn in deze bijzondere week, zullen de vieringen steeds rond zes uur op de dag zelf beschikbaar komen.

Viert u mee op donderdag en vrijdag om 19:30 uur
en op zaterdag om 22:00 uur?

Met een zegenrijke groet,
Pier Prins en Irene Pluim


laatste update.: