PGS

ZWO

printen

DE WEEK VOOR PASEN

29-03-2020

In de week voor Pasen is er altijd bijzondere liturgie, die ons naar het hart van het christelijk geloof brengt.

Op de witte donderdag gedenken we hoe Jezus voor de laatste keer de maaltijd viert met zijn leerlingen. In die Pesach maaltijd ligt ook de verbondenheid naar de weg die het volk Israël gegaan is, van onderdrukking naar uittocht.
Daarna volgt Jezus gevangenneming, met alle reacties van omstanders, en de persoonlijke weg die hij daarin gaat. Op de goede vrijdag gaat het licht letterlijk uit. Jezus sterft aan het kruis. Er volgt een stille zaterdag, waarin de hoop uitgedoofd lijkt, maar er ook opnieuw licht gloort. Tot aan Pasen.. opstanding! Er is meer te zeggen over dood én leven.
In deze tijd kunnen we de stille week niet vieren zoals we dat gewend zijn; vierend, gedenkend, biddend en zingend met elkaar in de kerk. We kunnen wel op andere manieren met elkaar verbonden zijn in het geheim van Pasen. Juist ook nu. We bereiden een aantal (korte) vieringen voor, die we online met elkaar kunnen beleven. Net zoals de videoboodschappen van de afgelopen weken. Er zal (eigen) muziek zijn, symbool, beeld en stilte. In deze vieringen klinken ook fragmenten van teksten van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, die 75 jaar geleden, op witte donderdag, terecht gesteld werd. De wanhoop én de hoop, het vertrouwen, klinken daarin beide door.
Gaat u mee onderweg, naar Pasen?

Houdt u de website in de gaten voor meer informatie over deze vieringen.laatste update.: