PGMBD

ZWO

printen

PROJECT EYE FOR ZAMBIA

12-04-2020

(gezamenlijk ondersteund door Geleen-Beek-Urmond en Sittard-Grevenbicht)

Eye for Zambia helpt mee met het opzetten van een oogkliniek in Zambia om goed zicht mogelijk te maken voor iedereen. In Zambia, een land met bijna 13 miljoen inwoners, zijn veel mensen blind en slechtziend. Van deze groep is 80% onnodig slechtziend of blind. Oogaandoeningen zoals staar en brilafwijkingen zijn relatief makkelijk te behandelen. Wanneer ouderen slechtziend worden, zijn het de kinderen die thuis blijven om te helpen. Met een staaroperatie kan het zicht worden hersteld en een oudere weer deelnemen aan het dagelijks leven; werken, kinderen opvoeden en bedrijven opstarten. Een kind kan weer naar school, omdat het zijn (groot) ouders niet meer hoeft te begeleiden. Dit alles draagt bij aan kansen om de armoede cyclus te doorbreken. Het verhelpen van slechtziendheid heeft een grote impact op de kwaliteit van iemands leven. Voor iemand persoonlijk, zijn naaste omgeving en ook op economisch vlak.

Onderzoek heeft aangetoond dat elke $1 die wordt geïnvesteerd in het verhelpen van vermijdbare blindheid, $4 economisch voordeel oplevert in een land. In Zambia zijn ongeveer 25 oogartsen, ter vergelijking; in Nederland zijn er 618 oogartsen actief. Ook is er een groot tekort aan optiekzaken.


Goede gekwalificeerde oogzorg is voor veel mensen vaak letterlijk en figuurlijk niet bereikbaar door hoge transportkosten en lange reisafstand. De komst van de oogkliniek levert een positieve bijdrage voor de mensen en om goed zicht mogelijk te maken voor iedereen. Zondag 12 april staat in het teken van dit project. U kunt uw bijdrage overmaken via:

  • NL 72 INGB 0001062620 t.n.v. Raad voor ZWO Prot Gemeente Geleen Beek Urmond o.v.v. Eye for Zambia.

laatste update.: