PGS

ZWO

printen

VALLEN EN OPSTAAN

27-03-2020

Vallen doen we liever niet. Daar is ons lichaam ook niet op ingesteld. Maar een val kan je zomaar overkomen. Een misstap of een onverwachte beweging en je ligt languit op de grond. Toen ik het een keer een ouder iemand bezocht die lelijk gevallen was, zei ze tegen mij: "Eens komen we allemaal te vallen en horizontaal te liggen". En daarmee bedoelde ze dat we allemaal op een dag uit het leven zullen wegvallen.

Als er één iemand weet, wat vallen is, is het Jezus. Al struikelende en vallende, strompelde hij  naar Golgotha. Met een loodzwaar kruis op zijn schouders. En met Jezus vielen ook de vrouwen, die steeds bij hem waren. Want na de dood van Jezus, vielen ze in een diep gat van duisternis en verdriet.

Toch raapten ze de moed bij elkaar. Ze stonden op en gingen,  toen het weer mogelijk was, naar het graf van Jezus. In de vroege ochtend na de sabbat begaven ze zich op weg. Het licht brak door. De vogels begonnen te zingen. Het zou een stralende dag worden. Hoe groot was de schok toen ze ontdekten, dat de steen voor het graf was weggerold.  En dat Jezus niet in zijn graf lag. 

De vrouwen waren al in een vrije val beland, en nu ook nog eens dit erbij. Geen lichaam. Geen Jezus. Een lege holte gaapte hen aan. Twee mannen zagen deze verdrietige vrouwen en vroegen: "Waarom zoek je de levende bij de doden? Jezus, is niet hier, hij is opgewekt. Hij heeft het toch ooit zelf tegen jullie gezegd, toen hij nog in Galilea verbleef.  Herinneren jullie je dat niet?"
Soms moet je misschien vallen om weer met beide benen op de grond te kunnen staan. Geloven als een proces van vallen. Je durven laten gaan. Je in je val toevertrouwen aan God. Je gekoesterde zekerheden opzij zetten.
Het lijkt erop dat de coronacrisis ook één grote valpartij is. Door ziekte zijn mensen uit hun dagelijkse doen uitgevallen. Het virus brengt met zich dat reeds duizenden uit het leven zijn weggevallen. En het maatschappelijke en het kerkelijk leven zijn grotendeels stilgevallen.

Hoe lang deze enorme val nog zal duren, weten we niet. Maar ook hoe klauteren we weer om hoog? Hoe staan we weer op?  Hoe zal ons dagelijkse leven er na val uitzien? Als vanouds? Of anders?
Vallen, maar ook weer opstaan. Dat is de weg die Jezus gegaan is. Hij is door de dood heengegaan. Hij heeft een diepe val gemaakt. Maar Hij is zijn val te boven gekomen. Het leven is sterker dan de dood. En het leven gaat door.
Dat vind ik ook het bemoedigende van de weg van Jezus.  Hij is gevallen en hoe. Maar Hij staat op. God heeft hem opgewekt tot nieuw leven.  Je mag dan soms vallen, wie overkomt het niet? Maar weet dat je gedragen wordt. 
Want God nodigt ons weer op te staan. En door te gaan.
Makkelijk is het soms niet. Ik geef het direct toe.
 

Maar we zijn er ook voor elkaar.
Om de ander een hand te reiken.
Om te zien wat een ander nodig heeft.
Al is het een klein gebaar.
Al zijn het een paar woorden.
We zijn er voor elkaar. Zoals Jezus ons heeft voorgedaan
En  zoals de vrouwen het in praktijk brachten.
Laat dat dit jaar voor ons Pasen zijn!  
 
Pier Prins  

laatste update.: