Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘College van Kerkrentmeesters’, is dat geen onhandige, ongeëmancipeerde naam?
EDDY: De PKN schrijft deze naam voor en Ik kan hier wel mee leven. Binnen GBU heetten we “Raad van Beheer” maar ik vind “college” sjieker klinken. Overigens, er zitten ook vrouwen in het college en die noemen we gewoon Kerkrentmeester (en niet -meesteres)
BERT: Tsja, daar heb ik eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Rentmeesters kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. En gelukkig is dat bij ons ook zo. We hebben twee vrouwelijke Kerkrentmeesters – Ingrid Boonstra en Marijke Pelman - in ons midden en daar zijn we blij mee.
Waar groeide je op en in welk soort (kerkelijk) gezin?
EDDY: Ik ben geboren en getogen in de stad Groningen. Ik heb scheikunde gestudeerd en na mijn promotie ben ik in 1980 in dienst getreden bij DSM als researchmedewerker. Ik kom uit een traditioneel gereformeerd gezin. ’s Zondags naar de kerk en Bijbellezen na het eten. Toch waren mijn ouders niet bekrompen en heb ik een fijne jeugd gehad. We mochten ’s zondags fietsen en zwemmen – als we maar naar de kerk waren geweest.
BERT: Ik groeide op in Dinxperlo in de Achterhoek in een Nederlands Hervormd gezin, samen met mijn jongere broer. Elke zondag naar de kerk, in eerste instantie de zondagschool. Later catechese (zelfs een jaar van mijn vader catechese gehad). En natuurlijk naar de protestantse Ds. Van Dijkschool. Aan tafel werd altijd een stukje uit de bijbel gelezen. Later naar de middelbare school in het sterk gereformeerde Aalten. Tijdens mijn studie in Enschede lid geworden van Campus voor Christus, een onderdeel van het latere Agape. Die verschillende perioden hebben een stevige geloofsbasis gelegd in mijn leven.
Hebben financiën altijd je belangstelling gehad?
EDDY: Het werk van de kerkrentmeesters is veel meer omvattend dan alleen financiën. Het behelst het gehele beheer: organisatie, aansturing vrijwilligers, behoud ANBI status, voldoen aan de privacy wetgeving, werkgeverschap voor de koster(s), onderhoud gebouwen, veiligheid etc.. Het gaat erom dat je als lid van het CvK uitvoering geeft aan het beleid dat de KR uitstippelt. En dat moet je doen binnen de regels van de kerkorde. Zo hebben we bijvoorbeeld als GBU bij de verkoop van pastorie en kerk in Beek de gemeente om haar mening gevraagd, hebben we uitgebreid contact gehad met de classicale beheerscommissie en met de burgerlijke gemeente Beek en hebben we contractueel vastgelegd onder welke voorwaarden het kerkje verkocht kon worden. Ik heb geen financiële achtergrond en evenmin een specifieke belangstelling voor financiën. Als afdelingsmanager bij DSM had ik wel de verantwoording voor de budgetten en de bij DSM opgebouwde ervaring kan ik als kerkrentmeester goed gebruiken. Ik ben in 2010 bevestigd tot ouderling kerkrentmeester met als specifieke taak : penningmeester. Na het overlijden in 2017 van de toenmalige voorzitter van de RvB van GBU, dhr Streefkerk, heb ik het voorzitterschap er tijdelijk bij genomen. In de nieuwe situatie na het samengaan van de beide gemeentes gaan we de rollen weer opnieuw verdelen.
BERT: Ja, ik heb altijd interesse gehad in de zakelijke kant van ontwikkelingen. Voor het eindexamen Economie had ik een 10 en tijdens mijn chemische technologiestudie in Enschede koos ik alle vrije vakken in het economisch domein. In bestuursfuncties zoek ik meestal de zakelijke kant. Ik ben eerder penningmeester van het College van Kerkrentmeesters geweest, ben penningmeester van de Stichting Kerk Gruizenstraat en zit in de audit commissie van De Domijnen. Ook op mijn werk bij de Brightlands Chemelot Campus komen er de nodige financiële uitdagingen op mijn pad. Overigens, thuis ga ik niet over het geld – dat doet Anne.
Wat betekenen geloof en kerk voor jou?
EDDY: Ik ben een pragmaticus en geloof betekent voor mij het voorbeeld van Christus te volgen. De kerk is een inspiratiebron voor me. De kerk biedt ook een sociaal vangnet. In moeilijke tijden word je gesteund door belangstelling en medeleven van geloofsgenoten.
BERT: Geloof betekent voor mij het fundament in mijn leven, een basis waar ik energie uit put. Een ankerpunt van waaruit ik probeer te leven. De uitdagingen aan te gaan en verantwoordelijkheid op te pakken. Het moet en kan socialer en duurzamer. Daar probeer ik, gedreven vanuit mijn geloof, een steentje aan bij te dragen. En dat kun je niet alleen, dat doe ik samen met God en met anderen. In de gemeente van Christus, in de kerk, voel ik me thuis. Vind ik een voedingsbodem, energie, de ander, God.