PGS

ZWO

printen

COLLECTE SOLIDARIDAD ZONDAG 15 DECEMBER - 3de ADVENT

15-12-2019

Zoals gebruikelijk wordt op de 3e adventszondag gecollecteerd voor Solidaridad: de organisatie die al decennialang werkt aan eerlijke en duurzame productie van veel door ons geconsumeerde producten: koffie, thee, chocolade, kleding, fruit enz.. Dit jaar viert Solidaridad haar 50e verjaardag en voert campagne voor verbetering van de kledingindustrie.

Dat is zeker niet voor het eerst: al jaren wordt er gewerkt aan verbetering van het hele proces van kledingproductie. Maar nog altijd zijn er grote problemen. Het grootste deel van onze kleding is nog steeds bepaald niet eerlijk gemaakt. Is bijvoorbeeld de katoen van je overhemd of T-shirt op milieuvriendelijke manier geteeld? En heeft de katoenboer genoeg verdiend om zijn kinderen naar school te sturen? Hoe zijn eigenlijk de arbeidsomstandigheden in de textielfabriek?
 
Het is ontzettend moeilijk om hier achter te komen. De meeste kleding kun je niet traceren naar de bron. Daardoor weet je nooit zeker of je kleding schade heeft toegebracht aan mens en milieu. Solidaridad is in Ethiopië een nieuw project gestart om hier verandering in te brengen.
 
 


Er wordt hard gewerkt aan een duurzame en eerlijke kledingproductie, volledig traceerbaar van katoenplant tot kledingrek. Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië.

Het lukt Solidaridad om samen met fabrieksmedewerkers hun positie te versterken. Textielarbeidster Achamacheles Tezera volgde een training in leiderschap. Dat hielp haar op te klimmen tot supervisor in de Telaja kledingfabriek in Kombolcha. Ze vertelt: “voorheen was er voor vrouwen geen kans op zo’n functie, bij een vacature kregen altijd mannen die baan.”  Nu traint Tezera zelf 30 fabrieksmedewerkers én het management van de fabriek.
 
In dit project wordt door Solidaridad zowel in de kledingfabrieken als ook op de katoenvelden gewerkt aan verbeteringen voor mens en milieu.
Van harte aanbevolen deze collecte. U kunt ook een gift over maken naar Solidaridad, banknr. NL05 TRIO 0212185411 onder vermelding van Adventscampagne. 
 
Hartelijk dank voor uw bijdrage.

laatste update.: