PGMBD

ZWO

printen

AMNESTY SCHRIJFACTIE AUGUSTUS

02-08-2019

U kunt schrijven tot 1 september 2019

De  slachtoffers van mensenrechtenschendingen die u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten.
Neem bijgaande brieven mee naar huis, voorzie ze van:
- plaats, datum
- afzender: handtekening, naam en volledig adres
- benodigde porto (zie deze info)
en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.
U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Schrijfactie Paraguay: inheemse gemeenschap mogelijk voor tweede keer van land verjaagd
De inheemse Tekoha Sause-gemeenschap in Paraguay werd in de jaren ’70 van hun land verjaagd, waar zonder hun instemming een waterkrachtcentrale werd gebouwd. Drie jaar geleden keerden ze terug naar een deel van hun land. Het staatsbedrijf dat eigenaar is van de waterkrachtcentrale eist dit land nu weer op. Mogelijk worden de Tekoha Sause dus weer verdreven van het land dat al zo lang hun woongebied is.
De Tekoha Sause voeren een jarenlange strijd om het land van hun voorouders, onder aanvoering van Amada Martínez en Cristóbal Martínez. De twee gemeenschapsleiders komen op voor de rechten van de Tekoha Sause en claimen hun land terug bij de rechter. Amada Martínez werd in verband met haar activisme bedreigd door mannen in het uniform van de waterkrachtcentrale. De Tekoha Sause hebben het recht om hun traditionele manier van leven te leiden op het land waar ze al generaties lang wonen. Volgens zowel de Paraguayaanse grondwet als internationaal recht mogen zij niet van hun land gestuurd worden als zij daar niet mee hebben ingestemd.
Schrijf vóór 1 september 2019 naar de president van Paraguay. Roep hem op ervoor te zorgen dat de inheemse Tekoha Sause op hun land kunnen blijven wonen.

Goed nieuws!         Goed nieuws!           Goed nieuws!
Rusland laat gewetensgevangene Oyub Titiev voorwaardelijk vrij
De prominente mensenrechtenverdediger Oyub Titiev uit Rusland zat anderhalf jaar gevangen op grond van een verzonnen aanklacht.  De Tsjetsjeense autoriteiten beweerden dat er drugs in zijn auto zouden zijn gevonden. Titiev ontkende dat. Amnesty voerde uitgebreid actie voor Titiev.
Hij mocht op 21 juni 2019 de gevangenis verlaten en is  voorwaardelijk vrij.
Amnesty is daar verheugd over, maar vindt ook dat hij volledig moet worden vrijgesproken. Amnesty roept de Russische autoriteiten op om omstandigheden te creëren waarin mensenrechtenverde-digers in Tsjetsjenië en elders in Rusland op een veilige manier hun werk kunnen doen.
 
Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.
Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan:
Henny Veldman-Klunder: dickveldman30442@gmail.com
Portokosten: in NL 1 of  € 0,87.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,45

laatste update.: