PGS

ZWO

printen

MOOIER MET JOU

06-01-2019

De wereld is mooier mét jou. Het zal je maar gezegd worden. Ik gun het iedereen dat je dat regelmatig te horen krijgt. Of dat je het merkt door de manier waarop een ander met je omgaat. De wereld is mooier mét jou.. Deze woorden kleineren niet. Kwetsen niet. Doen je niet tekort. Nee, deze woorden zetten je juist rechtop. Maken dat je een gevoel krijgt dat jíj ertoe doet. Dat jij jezelf ook ziet zitten. En dat het in je opkomt dat jij, met wie jij bent, misschien wel iets bij te dragen hebt.

Zo stel ik mij die scene voor van Jezus die aan het begin van zijn openbare optreden langs het water loopt en mensen aanspreekt en roept. Jezus zegt wat anders natuurlijk. ‘Kom, ga mee met mij’. Maar in mijn beleving zegt hij tegen die eerste volgelingen: ‘De wereld is mooier mét jou. En vandaag roep ik jou naar een andere bestemming’.

 
En dan gaat het verhaal verder, van Jezus met zijn leerlingen. Een verhaal van vallen en opstaan, verwondering, twijfel en geloof. Een verhaal als een nieuw begin.
 
We staan op de drempel van het nieuwe jaar. Onze kracht en onze kwetsbaarheid nemen we daarin mee. We hebben misschien ontzettend veel zin in dit jaar, of we zien er ook tegenop. Om redenen die heel verschillend kunnen zijn. In de geloofsgemeenschap gaan naast al onze menselijke verwachtingen, uitdagingen en teleurstellingen de verhalen ook met ons mee. Met daarin al die personen en situaties waaraan we ons kunnen spiegelen, waardoor we uitgedaagd en opgeroepen worden, bevestigd en getroost. Verhalen die ons niet vastpinnen, maar ruimte geven. Verhalen om mee te vertoeven, om mee te bezinnen, mee onderweg te zijn.
 
Een groots verhaal hebben we nog maar kort geleden met elkaar gehoord. Het vertelde ons over de geboorte van een kind met de naam ‘God redt’. En vanaf zijn geboorte ontvouwt zich gaandeweg weer de betekenis die dit kind voor ons kan hebben. Het is alsof God zelf een gesprek met ons aangaat. Hierover mijmerend hoor ik dan deze woorden. En ze doen iets met mij:

Jij mens, uniek mens
Ik vind jou de moeite waard
Bij jou wil ik geboren worden, bij jou wil ik wonen
Met jou wil ik optrekken en een levensweg ontdekken vol van waarde
 
Ik wil je zien en accepteren zoals je bent
Ik wil je leren en inspireren, je doen groeien
Je helpen jezelf te worden
Je helpen om je verleden te overstijgen, en je toekomst te openen
 
Ik wil je laten zien wat naastenliefde is
Ik wil je kritisch laten zijn, op een opbouwende manier
Ik wil je spiegelen én je liefdevol aankijken
Ik wil je de ruimte geven voor steeds een nieuw begin
Ik wil je troosten en helen
En je laten hopen en liefhebben
 
Met jou wil ik het nieuwe jaar ingaan
Durf jij het ook aan, dit jaar, mét Mij?

Vrede en alle goeds wens ik u en jullie allemaal, Irene Pluim

laatste update.: