PGMBD

ZWO

printen

OUD GEMEENTELID AKTIEF IN NIEUWE GEMEENTE: THIJS SOEDE

04-12-2018

Thijs Soede
Leeftijd: 74 jaar

Een van de twee hoofdredacteuren van Samen het kerkblad van de Protestantse Gemeente Veldhoven. (Eerste van links op de foto.)

"Samen komt elf keer per jaar uit. Elk gemeentelid krijgt het gratis, jaarlijks wordt een vrijwillige gift gevraagd. Bladen die na verspreiding overblijven, gaan naar de bibliotheek en erzorgings- en verpleeghuizen.
Het leukste vind ik het maken van de voorpagina. Ik maak de foto, verzorg het ontwerp en schrijf een korte begeleidende column die het beeld van de voorpagina 'duidt'.
Soms is namelijk niet direct duidelijk wat je ziet. Ik houd van een verrassingseffect.
Ik raakte betrokken op het moment dat het blad overging van tweewekelijkse gekopieerde A4'tjes met een nietje naar een maandelijkse, professionele fullcolour-uitgave. Samen moest meer zijn dan een droog mededelingenblad.


Die stap voorwaarts trok me over de streep.  Zo communiceer je als kerk veel beter met je gemeenteleden. Ik zie zo'n mooi kerkblad echt als stimulans voor het kerkleven.

De opmaak doen we met z'n vieren. Ieder neemt een deel voor zijn rekening. Het kost me maandelijks zo'n tien uur, met name in de week voordat het naar de drukker moet. In die week ben ik er in m'n hoofd steeds mee bezig.
Of het goed gelezen wordt? Er zijn mensen die het blad uitpluizen en elke fout doorgeven die ze ontdekken, haha. Toch goed dat ze het doen.
Gelukkig krijgen we meestal complimenten!"


laatste update.: