PGMBD

ZWO

printen

HET GELUK OM DE HOEK

04-12-2018

Waar ligt mijn geluk? Dat is een mooie en belangrijke vraag om onszelf af en toe te stellen. En als je erover nadenkt, kun je tot allerlei verschillende antwoorden komen. Ik wil er eens drie bedenken, die niet dezelfde hoeven te zijn als van iemand anders, maar die wel tot nadenken stemmen.

 Op de eerste plaats zou het kunnen zijn dat je geluk ver weg ligt. Als je erg ziek bent, niet veel meer kunt, als je niet weet of je nog een toekomst hebt en hoe die er dan uit ziet, dan ligt je geluk inderdaad ver weg. Je denkt dan misschien terug aan momenten van geluk, of hoe het was toen je leven er nog anders uit zag: gezond, samen met je geliefde, vóór de operatie, toen je nog werkte, toen je nog zeker van jezelf was.


Ook als je helemaal niet meer kunt denken aan geluk, ligt het geluk ver weg. Misschien moet je wel afscheid nemen van iemand die je lief hebt of moet je zelf afscheid van het leven nemen. Je moet dan veel loslaten, ook breken met het vertrouwde en met mensen met wie je het leven deelt. Geluk bestaat zo vaak uit de innige band die we met elkaar delen, dat we elkaar helemaal niet willen loslaten en dan betekent het verbreken van die band dat ons geluk ver weg is.

Op de tweede plaats kan het geluk om de hoek liggen. En zo gaat het vaak. Je hebt het geluk nog niet te pakken, maar je weet waar het ligt. Als ik eenmaal die opleiding af heb, als ik die operatie maar eens achter de rug heb, als ik maar aan de revalidatie kan beginnen, als het maar eens vakantie was, als we maar eens samen kunnen zijn, dán vind ik het geluk. En, eerlijk is eerlijk, het is al heel mooi als je weet dat er érgens, al is het maar om de hoek, geluk op je wacht.

Het voordeel van geluk om de hoek is dat je een perspectief hebt en dat je een moment in de toekomst ziet waar je naar toe kunt werken. Je kunt dan vervolgens bedenken wat je nodig hebt om daar te komen en kunt de stappen in de goede richting zetten. Dat geeft het gevoel van vooruitgang en ook de voldoening van je eigen inzet richting geluk.
 
 

Op de derde plaats zou het geluk wel eens in dit moment kunnen liggen, gewoon nú. Ik denk dat we daar ook best mogelijkheden voor hebben. In het spirituele boek van het jaar 2017, Steeds leuker van Jelle Hermus, staat een prachtige zin: “Als het geluk om de hoek ligt, blijft het daar altijd liggen”. Daarmee is bedoeld dat we zoveel bezig kunnen zijn met het geluk dat ergens voor ons klaar ligt en dat we proberen te bereiken, dat we helemaal vergeten het geluk van dit moment te herkennen. En daardoor blijft het altijd om de hoek liggen.
 
Ik vind dat een zo mooie gedachte dat ik ons wil oproepen om het geluk te zoeken dat in dit moment ligt. De eenvoudigste manier om dat te vinden, is de simpele gedachtenoefening van de dankbaarheid. Waarschijnlijk lukt het ieder van ons om iets te bedenken waar we op dít moment dankbaar voor zijn, bijvoorbeeld mensen die van ons houden en die voor ons zorgen. En zo vinden we het geluk waar we ons al in bevinden.
 
Ralf Smeets, geestelijk verzorger Zuyderland Heerlen

laatste update.: