PGMBD

ZWO

printen

Schrijfactie Amnesty International augustus 2018

01-08-2018

U kunt schrijven tot 1 september 2018

Het slachtoffer van mensenrechtenschendingen dat u in deze informatiebrief aantreft kunt u helpen met een verzoek aan of een protest bij de betreffende autoriteiten. Zie bijgaande brieven:
brief ambassade Thailand

brief politie Thailand

Neem bijgaande brieven mee naar huis, voorzie ze van:
-      plaats, datum
-      afzender: handtekening, naam en volledig adres
-      benodigde porto (zie deze info)
en stuur ze naar het in de brief aangegeven adres.

U kunt de brieven natuurlijk ook overschrijven wanneer u dat persoonlijker vindt.

Schrijfactie Thailand: bekende advocate onterecht opgepakt

Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente Thaise mensen-rechtenverdediger. Ze riskeert een celstraf van vijftien jaar enkel en alleen omdat ze aanwezig was bij een protest.

June werd eind 2016 in Thailand opgepakt nadat ze bij de Verenigde Naties sprak over de men-senrechtensituatie in het land. De politie beweert nu dat June de wet overtrad door aanwezig te zijn bij een ‘illegaal’ studentenprotest in juni 2015. Er waren toen demonstraties in heel Bangkok. De studenten eisten een einde aan de militaire macht in Thailand. June ging met de demonstranten mee om te kijken hoe de politie hen behandelde en om eventueel juridische hulp te bieden. De politie pakte later veertien studenten op.

June wordt nu naar alle waarschijnlijkheid samen met de studenten die ze probeerde te beschermen, vervolgd. Als de rechter bepaalt dat ze schuldig is, kan ze een straf van vijftien jaar cel krijgen.

Schrijf  een brief aan de Thaise autoriteiten. Roep hen op Sirikan Charoensiri niet te vervolgen en ervoor te zorgen dat zij haar werk ongehinderd kan doen.

Goed nieuws!                Goed nieuws!            Goed nieuws!

Cuba: milieuactivist vrijgelaten

Ariel Ruiz Urquiola uit Cuba is op 3 juli 2018 vrijgelaten. De milieuactivist kreeg op 8 mei 2018 een jaar gevangenisstraf opgelegd voor het beledigen van boswachters die zijn land bezochten. Urquiola begon in 2016 een milieuproject op land rondom zijn huis om lokale plantensoorten te beschermen en om duurzame landbouwprojecten te ontwikkelen. Het land is eigendom van de staat en hij had toestemming om het te bewerken.

Toen begin mei twee boswachters Urquiola’s land bezochten, vroeg hij de twee om zich te identificeren en noemde hen ‘rurale politie’. De boswachter interpreteerden die term als ‘rurale bewakers’, wat in Cuba een negatieve bijklank heeft. Het verwijst naar ambtenaren van de regering van de voormalige president Batista,  Urquiola’s familie denkt dat de autoriteiten hem wilden straffen voor zijn inzet voor duurzame landbouw in het westen van Cuba. Iemand die land gebruikt dat eigendom is van de staat, verliest dat recht wanneer hij niet meer op het land aanwezig is. Met de gevangenisstraf zou Ariel Urquiola dat recht verliezen.

Wilt u meer weten over Amnesty International? Kijk dan op de website: www.amnesty.nl.

Wijzigingen/opmerkingen/suggesties graag doorgeven aan Hanna v.d. Avert: hannavdavert@gmail.com of Henny Veldman: dickveldman30442@gmail.com

Portokosten: in NL 1 of  € 0,83.   Buiten NL: Internationaal 1 of € 1,40.


laatste update.: