PGMBD

ZWO

printen

HISTORIEJAAR 1568

04-05-2018

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, die uiteindelijk heeft geleid tot een zelfstandig Nederland. Niet zo bekend is dat onze streek, en in het bijzonder ook de voorlopers van de Protestantse gemeenten van Urmond en Grevenbicht, bij dat begin van de opstand tegen Spanje een belangrijke rol hebben gespeeld.

In die tijd waren er Protestantse kernen aan beide zijden van de Maas rond Stein, Urmond, Born, Bicht (Grevenbicht/Obbicht), Stokkem, Rekem en Leut.
Een samenwerkingsverband van de burgerlijke gemeenten Stein en Sittard-Geleen aan de Nederlandse kant, en Maasmechelen en Dilsen-Stokkem aan de Belgische kant, met de heemkundeverenigingen van de plaatsen binnen de streek gaat dit jaar in het bijzonder twee gebeurtenissen van 1568 herdenken, nl. de onthoofding op last van de Spaanse koning Filips II van Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, zonen van Herman van Bronckhorst-Batenburg, heer van Stein, en voorvechters van de vrijheid van godsdienst, en de Maasveldtocht van Willem van Oranje met zijn leger, met de beroemde overtocht van de Maas bij Obbicht met de hulp van Karel van Bronckhorst-Batenburg, heer van Obbicht en broer van Diederik en Gijsbert.

Op dit moment loopt er in Stein al een interessante tentoonstelling over dat begin van de Tachtigjarige Oorlog in onze streek. Het Archeologiemuseum aan de Hoppenkampstraat 14-A aldaar, met het bekende Bandkeramiekersgraf op de originele plaats, is onlangs uitgebreid tot een breder erfgoedmuseum en herbergt dit jaar deze tentoonstelling. Deze is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, steeds van 13-16 uur.
Later in het jaar zijn nog o.a. een autotocht en een fietstocht langs de betreffende punten gepland, en ook de jaarlijkse wandeltocht “Maastrek” zal in hetzelfde teken staan.

Parallel aan het Historiejaar 1568 houdt de historicus Guus Janssen op 19-04-2018 om 20.00 uur in de Protestantse kerk te Grevenbicht een lezing over het Protestantisme in het Gulikse gebied aan de Maas (Grevenbicht, Sittard, Urmond) in de woelige periode vanaf ca 1520 tot 1672, het jaar waarin de vaak felle confessionele strijd beslecht werd met het Religionsvergleich (Gulikse godsdienstvrede).

De entree is € 4,-- (Vrienden Kerkje € 2,-- ).
Informatie over de activiteiten rond het Historiejaar 1568 vindt u op www.maasvallei1568.nl. Daar kunt u ook het speciale herdenkingsbier bestellen en/of de bijzondere drie-orige kruik uit die tijd, die te zien is op schilderijen van Breughel en speciaal voor deze gelegenheid weer wordt gemaakt.
 
Wim Hoogstraten

laatste update.: