PGMBD

ZWO

printen

Passieconcert in de Ontmoetingskerk Geleen

01-04-2012

Het vocaal ensemble Cantorij Limburg geeft op zondag 1 april een passieconcert in de Ontmoetingskerk te Geleen. Gezongen wordt muziek van César Franck, Felix Mendelssohn-Bartholdi en Marc Antoine Charpentier.

Medewerking wordt verleend door Charlotte Asberg (sopraan) en Koen Vereertbrugghen (tenor). Begeleiding: Oxana Thijsen (harp), Veronique de Wit (cello) en Rob Waltmans (orgel)

Algemene leiding: Peter Eijkenboom (tevens bariton)

Die Sieben Worte Christi am Kreuz  van  César Franck

De zeven Kruiswoorden zijn de woorden die Jezus volgens de Bijbel sprak toen hij aan het kruis hing. In de vier Evangeliën in het Nieuwe Testament wordt de kruisdood van Jezus  besproken, vanuit verschillende interpretaties. In deze vier evangeliën spreekt Jezus in totaal zeven zinnen. Hoewel de kruiswoorden in de evangeliën verschillen, worden ze in het christendom vaak als bij elkaar horend behandeld. De zeven woorden zijn meerdere malen op muziek gezet.

In  de passiemuziek van César Franck wordt ook commentaar getoonzet, naast de bekende uitspraken van de gekruisigde Jezus klinken teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe testament. Woorden uit Jesaja, de Klaagliederen, de Psalmen  en ook delen van het Stabat Mater en het Beklag Gods (Improperia) Deze verschillende teksten geven de componist de mogelijkheid muziek te schrijven met een rijk palet aan muzikale middelen. Klaagzangen, koraalpassages worden met een afwisselende harmonie en veel dramatiek weergegeven. Van Mendelssohn wordt een geistliches Lied gezongen: Lass, o Herr, mich Hilfe finden en van Charpentier: psalm 127

Kaarten (voorverkoop € 12,-) in informatie bij Ria van Mourik (046-4745894)laatste update.: