PGS

ZWO

printen

PODIUMKERKJE BRENGT EXPOSITIE: "500 JAAR REFORMATIE IN HET MAASLAND"

05-11-2017

Op 31 oktober 1517 - nu 500 jaar geleden - bevestigde  Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg. Deze handeling wordt algemeen beschouwd als het begin van de Reformatie.
En die gebeurtenis met meer over Luther krijgt u als eerste te zien bij een bezoek aan deze bijzondere expositie.

Direct erachter in het centrum van kerkje vindt u het absolute topstuk, het oudste in het Maasland bekende geschrift van Luther: de KIRCHEN POSTILLA uit ± 1545, rijk geïllustreerd met gravures en ingebonden met fragmenten middeleeuws handschrift.

Rondom dit unieke boek staan zogeheten Lutherbijbels uitgestald,, stuk voor stuk juweeltjes. De geschriften die herinneren aan Luther zijn overwegend afkomstig uit particulier bezit; en dat geldt ook voor de fraaie collecties familiebijbels, trouwbijbels, bijbels uit het dagelijks gebruik en de serie gebedenboeken en zangbundels uit vervlogen tijden. Hier vindt men ook een inbreng uit de mooie collectie “Niessen / van der Laan” die in 2011 aan de St. P.K.G. is geschonken.

De expositie geeft vervolgens een beeld van de relatie van kasteel Obbicht met de hervorming langs de Maas. Tenslotte laten de drie oude protestantse kerkjes aan de Maas, Urmond, Grevenbicht en Stevensweert, hun schatten zien, bijzondere objecten die vaak voor het oog verborgen blijven. Uit Stevensweert is er onder meer de  Statenbijbel uit 1682, gedrukt bij Hendrick en Jacob Keur.  Urmond brengt o.a. het oude gemeentezegel uit 1817. En natuurlijk zijn er de afbeeldingen van deze drie kerkjes, schilderijen en pentekeningen, waaronder een houtskool-tekening van het Grevenbichtse kerkje, gemaakt door Patric Creighton.Komt dat zien; het is zeldzaam dat zoveel unieks uit “500 jaar Reformatie in het Maasland” bijeen gebracht is en bekeken kan worden.

De expositie wordt op zaterdag 4 november om 14.30  uur geopend door mevr. ds. Sophie Bloemert, predikant en regionaal adviseur classicale vergaderingen Zuid Nederland. Dat kan natuurlijk niet zonder het orgel voluit te laten horen, bespeeld door Annie Niessen. Ook op andere expositiedagen zal het orgel omstreeks 15.00 uur muziek uit de protestantse traditie ten gehore brengen.

De expositie is vervolgens te bezoeken op zondag 5 en vanaf donderdag 9 t/m zondag 12 november, telkens vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur. Er is een vrije entree.

Welkom


laatste update.: