PGMBD

ZWO

printen

WOORD EN MUZIEK MET MAARTEN LUTHER

15-11-2017

Op zondag 15 oktober is er een gemeenschappelijke dienst van de Protestantse Gemeente Geleen-Beek-Urmond en de Protestantse Gemeente Sittard-Grevenbicht in de Ontmoetingskerk. Deze dienst staat in het teken van het Lutherjaar.

Luther is van grote betekenis geweest voor de evangelische kerkmuziek. Hij heeft het koraal in de volkstaal een vaste plaats gegeven in de liturgie. Het bestond al wel maar Luther en zijn medewerkers en navolgers schreven nieuwe liederen, terwijl bestaande liederen werden vertaald en uitgebreid. Zo ontstond er een lijst van zondagsliederen, voor elke zondag één. Veel componisten schreven motetten, cantates en orgelbewerkingen op basis van deze liederen.
In de dienst zingen we liederen van Luther en er wordt met behulp van een PowerPoint-
Presentatie  ingegaan op het ontstaan van de liederen en op de muzikale achtergrond. Muziek was heel belangrijk voor Luther, het kwam direct na het woord. 
 
Hij zag muziek als een gave van God aan de mensen. Predikant is Ds. Pier Prins en Ria van Mourik gaat in op de muzikale aspecten van de Lutherliederen. De cantorij van GBU verleent haar medewerking.
 
Ria van Mourik


laatste update.: