PGMBD

ZWO

printen

FAIR TRADE KERK

05-05-2017

De Johanneskerk heeft deze titel al een aantal jaren. Dit jaar moet de verlenging weer aangevraagd worden. Er worden dan vragen gesteld over hoe wij ons (nog) bezig houden met Fair Trade. Dat is niet zo moeilijk te beantwoorden: het is duidelijk zichtbaar en merkbaar dat onze kerk deze titel helemaal verdient.

Uiteraard met ons mini-wereldwinkeltje in de hal: kerkgangers kopen er eerlijke chocolade, een pak koffie of thee, een fles wijn of een klein cadeautje. En tegen de Kerst worden er heel wat Fair Trade kerstkaarten en mooie kaarsen meegenomen.

In de Johanneskerk wordt Fair Trade koffie en thee geschonken (dat zijn elke week heel wat kopjes) met Fair Trade suiker. Ook onze avondmaalswijn is sinds een aantal jaren Fair Trade. In december vragen wij altijd in één van de Adventsvieringen aandacht voor Solidaridad: de organisatie die ooit het Max Havelaar keurmerk ontwikkelde en nog altijd samen met partners in veel landen werkt aan verbetering van arbeidsomstandigheden. We delen dan na de dienst bijvoorbeeld Fair Trade sinaasappels, suiker of chocolade uit.
In het hele land zijn er 75 kerken met de Fair Trade titel. Daarvan zijn er 2 in Sittard-Geleen: ook de RK Parochie Vrangendael heeft de titel behaald. En de burgerlijke Gemeente Sittard-Geleen is Fair Trade Gemeente.
Wat betekent dat nou ook alweer, Fair Trade Kerk?

Je laat  op verschillende manieren zien dat je als kerkgemeenschap eerlijke handel ondersteunt. Vanuit ZWO vinden we dat belangrijk: het kan voor mensen een enorm verschil maken als er een goede prijs voor hun producten wordt betaald. Dat geldt voor koffie, thee, cacao, bananen, sieraden, suiker enz. enz. Als producenten zich aansluiten bij een Fair Trade organisatie, krijgen ze niet alleen een betere prijs voor hun producten, maar wordt er ook aandacht besteed aan scholing om een betere oogst te krijgen; de kinderen moeten naar school in plaats van al op jonge leeftijd werken, ook komen er betere gezondheidsvoorzieningen en wordt gekeken naar veilig werken in de bedrijven. Ook duurzaamheid is een belangrijk onderwerp: mens en omgeving zijn erbij gebaat dat er zoveel mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt, dat is ook nog een stuk goedkoper.  Zo kunnen mensen werken aan een betere toekomst, voor zichzelf en voor hun kinderen. Dan wordt de armoedesituatie waarin mensen soms al generaties lang leven, doorbroken. Het levert de mensen ook een gevoel van eigenwaarde op: het is belangrijk dat je een goed leven kunt leiden en je gezin kunt onderhouden als je hard werkt.
 

Over Fair Trade vind je regelmatig berichten in de kranten en op TV, soms ook negatief nieuws. Het is uiteraard belangrijk om kritisch te kijken of eerlijke handel wel echt ‘eerlijk’ is. Maar zoals in elke handel kan er ook wel eens wat mis gaan. Een Fair Trade keurmerk wordt niet gegeven aan producenten-groepen waar het allemaal perfect gaat; dat zou weinig zin hebben. Het gaat om een ontwikkelingsmodel. Soms lukt het tijdenlang niet om een product helemaal op het goede niveau te krijgen, maar worden er na verloop van tijd toch prachtige resultaten behaald. Als jouw product het keurmerk Fair Trade echt verdient, mag je daar als producent met recht heel trots op zijn.

 
Een paar feiten en cijfers:
2 miljoen producenten, boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden werken onder Fair Trade condities,
6 miljoen mensen profiteren daarvan.
63% van de Nederlandse huishoudens koopt Fair Trade producten, vooral jongeren onder de 30 en mensen boven de 65.
92% van alle Fair Trade producten worden in supermarkten verkocht.
65% van alle Fair Trade producten zijn koffie en bananen.
De verkoop van chocolade en culinaire producten groeit sterk.
We mogen als kerkgemeenschap best trots zijn op onze titel. We willen de boodschap nog heel lang blijven uitdragen: met het kopen van Fair Trade producten maak je een verschil voor mensen, je helpt mee om armoede te bestrijden.

Joke van der Steen

laatste update.: