PGMBD

ZWO

printen

NIEUWS VAN AMNESTY INTERNATIONAL

05-03-2017

Graag wil ik uw aandacht vragen voor het volgende: op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Wij zullen daar op zondag 5 maart in de kerk aandacht aan schenken en een extra actie voeren met petitielijsten.

We vragen dan om gerechtigheid voor vrouwen die in Indonesië werken in de palmolie industrie.
Palmolie zit ongeveer in de helft van onze producten die we dagelijks gebruiken of nuttigen. Schoonmaakmiddelen, shampoo, crèmes, zeep en lippenstift, bakolie, voorverpakt brood, ontbijtgranen, margarine, chocola en snacks: alle bevatten palmolie.
 
De manier waarop palmolie wordt gewonnen is mensonterend. Op plantages en bij leveranciers van palmoliegigant Wilmar in Indonesië vond Amnesty bewijs van zeer ernstige schendingen van de rechten van arbeiders.Vrouwen worden gedwongen lange dagen te werken, krijgen minder dan het minimumloon betaald – soms slechts net iets meer dan 2 euro per dag –   en geen vast dienstverband.
 
Kinderen tussen de 8 en 14 jaar verrichten gevaarlijk en zwaar werk. Zij hebben geen beschermende uitrusting, terwijl er op de plantages giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dragen zware zakken die wel 25 kilo kunnen wegen. Sommigen zijn met school gestopt om te kunnen werken.
Arbeiders raken ernstig gewond door het werken met een ernstig giftige pesticide, die in de Europese Unie en door Wilmar zelf verboden is.
Grote merknamen die palmolie inkopen: respecteer mensenrechten!
Colgate-Palmolive, Kellog,s, Nestlé, Reckitt Benckiser, Procter & Gamble en Unilever kopen hun palmolie bij Wilmar.
Ze houden consumenten voor dat hun palmolie duurzaam is en dat ze misstanden in hun keten niet tolereren. De praktijk wijst iets heel anders uit. Het is de hoogste tijd dat zij hun verantwoordelijkheid op het gebied van mensenrechten nemen.
 

Protesteer tegen de misstanden op palmolieplantages en teken de petitie!
Onze oproep aan Colgate-Palmolive, Kellog,s, Nestle, Rickett Benckiser, Procter & Gamble
en Unilever.
* Roep palmoliegigant Wilmar op onmiddellijk te stoppen met uitbuiten van arbeiders met name vrouwen, en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren
* Maak openbaar welke producten palmolie bevatten die door Wilmar in in Indonesië wordt gewonnen
* Pak in samenwerking met Wilmar, de schade aan die de arbeiders en kinderen berokkend is
Op zondag 5 maart kunt u de petitie voor deze actie onderteken. Doet u ook mee?
 
Namens Amnesty, Riet Coolsma

laatste update.: