We vragen dan om gerechtigheid voor vrouwen die in Indonesië werken in de palmolie industrie.
Palmolie zit ongeveer in de helft van onze producten die we dagelijks gebruiken of nuttigen. Schoonmaakmiddelen, shampoo, crèmes, zeep en lippenstift, bakolie, voorverpakt brood, ontbijtgranen, margarine, chocola en snacks: alle bevatten palmolie.
De manier waarop palmolie wordt gewonnen is mensonterend. Op plantages en bij leveranciers van palmoliegigant Wilmar in Indonesië vond Amnesty bewijs van zeer ernstige schendingen van de rechten van arbeiders.Vrouwen worden gedwongen lange dagen te werken, krijgen minder dan het minimumloon betaald – soms slechts net iets meer dan 2 euro per dag – en geen vast dienstverband.
Kinderen tussen de 8 en 14 jaar verrichten gevaarlijk en zwaar werk. Zij hebben geen beschermende uitrusting, terwijl er op de plantages giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dragen zware zakken die wel 25 kilo kunnen wegen. Sommigen zijn met school gestopt om te kunnen werken.
Arbeiders raken ernstig gewond door het werken met een ernstig giftige pesticide, die in de Europese Unie en door Wilmar zelf verboden is.
Grote merknamen die palmolie inkopen: respecteer mensenrechten!
Colgate-Palmolive, Kellog,s, Nestlé, Reckitt Benckiser, Procter & Gamble en Unilever kopen hun palmolie bij Wilmar.
Ze houden consumenten voor dat hun palmolie duurzaam is en dat ze misstanden in hun keten niet tolereren. De praktijk wijst iets heel anders uit. Het is de hoogste tijd dat zij hun verantwoordelijkheid op het gebied van mensenrechten nemen.