PGS

ZWO

printen

Nieuws over het breicafé

22-02-2017

In onze regio is er regelmatig Euregionaal contact. Via dit contact hoorde onze diaconie van het Strickcafé Aachen: wekelijks komt er een groep vrouwen bij elkaar om te breien en te haken voor een project. In oktober 2016 kwam er een oproep voor een wolinzameling en vanuit onze diakonie gingen we naar Aachen, met een paar grote tassen vol ingezamelde breigarens. We werden hartelijk ontvangen met Kaffee und Kuchen!


Eerder werd er een half jaar gewerkt voor Syrische vluchtelingen in Libanon. Nu gaat het om Romakinderen in Bulgarije. In kindertehuizen maar ook in de thuissituatie is grote armoede, kinderen zijn amper gekleed op de koude winter. Er is een persoonlijk contact vanuit Aachen via Amnesty International dus tzt. gaat iemand alle gemaakte materialen zelf naar Bulgarije brengen zodat het op de goede plek komt.
Niet alleen het doel is zinvol, ook het samen bezig zijn werkt heel goed: vrouwen uit Aachen ontmoeten elkaar. Niet alleen vanuit de kerkgemeenschap maar ook anderen komen meedoen en leren elkaar kennen. Bijvoorbeeld 2 vrouwen met een vluchtelingenachtergrond die bijna naast elkaar wonen en elkaar in het Strickcafé voor het eerst echt ontmoet hebben. En elkaar nu helpen bij problemen waar ze tegenaan lopen.
Ook in Eupen (Belgie) is inmiddels een Strickcafé gerealiseerd.
Uiteindelijk besloten we binnen de diaconie van Sittard-Grevenbicht niet alleen garens te gaan inzamelen maar ook zelf te starten met een Breicafé. Ook wij zijn altijd op zoek naar activiteiten waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten; zowel vanuit onze gemeente maar zeker ook van daarbuiten.
Inmiddels hebben wij in Sittard ook de ervaring dat zowel mensen vanuit onze gemeente maar ook van daarbuiten komen meedoen. Er wordt van alles onder handen genomen: grote en kleine mutsen, sjaals, sokjes, warme sloffen, truitjes, lapjes om babydekentjes van te maken. En ook hier is het voor de deelnemers een plezier om elkaar te ontmoeten.


Ook leuk om te ervaren is dat er steeds nieuwe voorraden garens en enorme hoeveelheden brei- en haaknaalden worden aangeleverd: veel mensen hebben van alles liggen (soms van hun moeder) en zijn blij dat wij er wat mee doen.
In november en december 2016 kwamen we 1 x per maand bij elkaar maar inmiddels is dat 2 x per maand geworden: iedereen vindt het fijn om wat vaker samen te komen, en dan is het ook minder bezwaarlijk om eens een keer te missen. De gezellige middagen samen worden erg gewaardeerd, dat is ons inmiddels wel duidelijk.
Half februari gaan we met een paar grote tassen vol gebreid en gehaakt werk naar Aachen, later deze maand wordt dan alles naar Bulgarije gebracht.

Daarna gaan we verder met het volgende gezamenlijke project: we gaan breien voor Afghaanse vluchtelingen in Iran: het aantal ongeregistreerde vluchtelingen in dat land wordt op dit moment op twee miljoen geschat.
Het is naar onze visie een erg leuk diaconaal project met meerdere mooie aspecten. Het is erg eenvoudig te organiseren, kost niets en heeft veel effect.
Voor ons in Limburg is het ook heel fijn om dit samen met gemeenten in de buurlanden te doen.

Verdere info: Diakenen Hennie Prins en Joke van der Steen:
046-4492020 of 046 4584618
hennieprins@hotmail.com vander_steen@zonnet.nl


laatste update.: