PGMBD

ZWO

printen

ONS ZWO PROJECT CARDS INDIA

14-02-2017

ZWO groepen Geleen Beek Urmond en Sittard Grevenbicht steunen CARDS project in India

De ZWO groepen van Geleen Beek Urmond en Sittard Grevenbicht steunen met uw bijdragen het CARDS project in India. Onze ZWO doet dit nog tot medio 2017. U kunt dus nog geld overmaken naar het nummer van ZWO dat verderop in Gaandeweg staat. Graag CARDS vermelden. CARDS helpt met het ontwikkelen van DALIT kinderen door ze voor en na school extra onderwijs te geven. Projectadviseur Tom Kolsters van Kerk in Actie bezocht dit project in 2016 en schreef het volgende verslag.


In totaal heeft CARDS 250 BalaBata’s. Uitgaande van 30 kinderen per Bala Bata bereikt dit programma 7500 kinderen in het Gunturgebied in India. Door wie wordt zo een Bala Bata nu geleid? Wat is nu het geheim dat de Bala Bata’s zo succesvol zijn? Er is een ontmoeting geregeld in het gebied Nizampatnam waarbij 105 jongeren tussen de 13 en 19 jaar op mij en de regiocoördinator van Kerk in Actie in India zitten te wachten.
Een Bala Bata is een groep van ongeveer 30 Dalit kinderen die voor en na school extra onderwijs krijgen.

DO’s
De jongeren die voor me zitten blijken inderdaad het geheim te zijn. Elke Bala Bata heeft namelijk een zogenaamde DO, Development Organizer. Deze persoon begeleidt de Bala Bata. Daarnaast zijn er nog enkele andere functies die ervoor zorgen dat er afstemming en uitwisseling plaatsvindt. Dat zijn de 12 gebieds-coördinatoren en de 4 regionale coördinatoren. Die zijn wat ouder en doen dit (vrijwilligers)werk omdat ze de nood zien en de kansen van dit programma maar al te graag pakken. Zo werkt elke gebiedscoördinator met ongeveer 10 DO’s samen. Zij hebben veel contact met elkaar en ontmoeten elkaar maandelijks.

Mannenmaatschappij
Het merendeel van de DO’s zijn jonge dames. Dat is ook een doelstelling van het programma. Het land is namelijk een mannenmaatschappij waar de vrouwen onder lijden. Het is daarom belangrijk om de jonge dames te versterken. De verhalen van deze dames maken indruk op me. Ze vertellen met overtuiging, visie en een dosis leiderschap. Dit gaat niet alleen om het tegengaan van kinderarbeid. Dit is een sociale verandering in de gemeenschap. Ik had ze graag allemaal opgetekend, maar ik heb een paar uitspraken verzameld die ik graag met jullie wil delen!


Uitgehuwelijkt
Een meisje van 20 gaat staan. Ze heet Priyanka. Haar vader heeft haar uitgehuwelijkt en daarom moest ze stoppen met verder studeren. Ze is getrouwd en heeft inmiddels twee kinderen. Ze is toch daarna DO geworden. “Met de Bala Bata heb ik de kans om bezig te zijn met school. Ik leer er namelijk ook van. Mijn man is analfabeet. In het begin was het voor hem wennen dat ik de Bala Bata begeleid. Maar hij zag hoe goed ik was in het begeleiden van de Bala Bata.” Daar blijft het niet bij. Hij ziet dat ze er sterker door wordt en besluit iets te doen dat ‘ongewoon’ is. “Sinds een paar maanden studeer ik. Mijn man vindt het belangrijk en betaalt mijn opleiding.” Ook haar man gaat nu soms naar de Bala Bata. Zo heeft ze haar man geleerd om zijn handtekening te schrijven. Het zijn de simpele dingen die belemmerend kunnen werken. Zo moet je bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening je handtekening kunnen schrijven. Ook komen er enkele ouders mee naar de Bala Bata, die helpt ze nu ook.

Trots
Prasanna komt ook naar voren gelopen. Het is een moeder van 40 jaar, ze is gebiedscoördinator. Haar man stond er in het begin kritisch tegenover. Maar ook hier gebeurt er wat. Ze zien dat hun sociale status in het dorp aan het veranderen is. Haar man begint trots te worden op zijn vrouw en het werk dat ze doet. “Mijn man neemt me nu op zijn motor mee naar andere dorpen. Daar vertel ik dan ook over de BalaBata’s.”

De ontmoeting is bijna voorbij. We gaan met elkaar nog op de foto. Daar sta ik dan, tussen meer dan 100 toekomstige leiders van dit land….


Tom Kolsters, projectadviseur


laatste update.: