PGS

ZWO

printen

AFSCHEID AMBTSDRAGER HARM VERSLUIS

29-01-2017

KERKDIENST: 'MOED VANUIT PERSPECTIEF'

In de dienst van zondag 29 januari 2017 werd afscheid genomen van Harm van der Sluis als ambtsdrager. Vier jaar lang heeft Harm als diaken gewerkt. Helemaal afscheid nemen doet Harm niet, want als taakdrager blijft hij actief in het contact met de Engele van Zitterd-Gelaen.

Harm vertelde in de overweging over zijn ervaringen van de laatste vier jaar in de diaconie die hij als zeer leerzaam heeft ervaren. Vanuit onze gemeente heeft Harm veel steun ontvangen in moeilijke perioden en zijn werk als ambtsdrager gaf hem de kans iets terug te doen.
 
Helaas hebben we nog geen opvolger voor Harm kunnen vinden en daarom roept Harm de gemeenteleden op goed na te denken of ze als ambtsdrager iets voor de kerk kunnen betekenen. Het werk van vrijwilligers is essentieel voor het voorbestaan van onze gemeente, maar levert ook veel op aldus Harm. Dominee Joachim Stegink draagt vandaag een rode stola, ondanks het feit dat er geen bevestigingen van ambtsdragers zijn, om de oproep voor nieuwe ambtsdragers kracht bij te zetten. De kleur rood staat voor de Geest en voor inspiratie.
 
Het thema van de dienst van deze zondag was “Moed vanuit perspectief”. De gebeurtenissen in de wereld en soms ook privé kunnen ons wel eens de moed in de schoenen doen zakken. De lezing van deze zondag uit Mattheus 5, 1-12, de welbekende Bergrede van Jezus, schetst ons echter een perspectief dat moed kan geven. Zo staat er geschreven “Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden”, en “Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel”. Dit Goddelijk perspectief blijft altijd overeind. Niets kan ons scheiden van God.
 
De kinderen van de Kindernevendienst hebben samen met Leen Plessius een mooie regenboog gemaakt voor Harm Versluis als bedankje. Van Ds. Joachim Stegink krijgt Harm een klein lampje dat ook als leeslichtje gebruikt kan worden in het donker.
 Harm deelde een gedicht van Greet Brokerhof – van der Waa met ons, waarin voor hem de aanwezigheid en steun van God goed wordt verwoord:
'Voelbaar als een windvlaag'
 
Soms, zomaar onverwacht,
voel je een hand op je schouder,
zie je ogen vol begrip,
terwijl je net gedacht had
dat niemand je begreep.
Het is als een streepje zonlicht
achter een donkere wolk.
Het geeft een beetje hoop.
Het geeft een beetje houvast.
Iets van God lijkt het wel.
Tenminste, iets in die geest….
Soms, als alles tegenzit
en je niet weet wat je moet,
word je getroffen door iets
wat speciaal op jou lijkt te slaan:
een opmerking, een regel, een lied
waarmee je verder kunt.
 
Het wijst een weg
die je nog niet gezien had.
Het geeft een beetje houvast.
Iets van God, lijkt het wel.
Tenminste iets in die geest….
Soms weet je het zeker:
dat is geen toeval meer.
Maar veel vaker twijfel je:
was dat God nou of niet?
Want God is zo ongrijpbaar.
Voelbaar als een windvlaag
die de wolken uiteen blaast
en je lucht en licht geeft
Hij geeft een beetje houvast.
Soms, even, voel je het.
Dan merk je iets van zijn Geest….
 
 
 

laatste update.: