PGS

ZWO

printen

DE WERELD OMGEKEERD

24-12-2016

De symbolische bloemschikkingen op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, in de adventstijd en met Kerst.

Als basis voor de schikkingen is gekozen voor een spiegel. In de spiegel zie je wat op het eerste gezicht verborgen is. De achterkant van de schikking heeft iets dat alleen in de spiegel te zien is. De spiegel bevat gebroken stukken, scherven die onlosmakelijk verbonden zijn met leven. Hoe dichter bij Kerst, hoe minder gebroken stukken op de spiegel. Er wordt steeds meer zichtbaar van de droom over vrede, over een wereld omgekeerd. Een breekbare werkelijkheid die elke dag onder druk staat. Met Kerst vieren we volop dat ‘het licht schijnt in de duisternis’. We vieren Gods belofte van vrede en heelheid.
 
 
Zondag 20 november. Laatste zondag van het kerkelijk jaar
In de spiegel zien we de glans van herinneringen. De gebroken stukken staan voor het verdriet van de gebrokenheid van ons bestaan en het moeten missen van hen die dierbaar waren. We zien het licht dat niet dooft. De verschillende bloemen met hun kleuren geven de veelkleurigheid van mensen weer.
 
Zondag 27 november. Eerste adventszondag
We horen over het visioen van vrede en hoe dat handen en voeten kan krijgen. Aan de voorkant zijn maar weinig bloemen te zien. Waar je alleen voor jezelf leeft bloeien weinig bloemen. Daar waar het visioen werkelijkheid wordt, bloeit de aarde
 
Zondag 4 december. Tweede adventszondag
We horen over een nieuw begin. Zichtbaar teken daarvan is de doop, gesymboliseerd door het water en de schelp. De waarschuwing dat de tijd dringt, de bijl aan de wortel, zien we ook terug in de schikking. Licht schijnt in de spiegel en kaatst terug.
 

Zondag 11 december. Derde adventszondag
Het licht van Gods koninkrijk breekt door. We zien de lelie bloeien en water dat leven geeft, midden tussen de stenen van de woestijn. We zien, al is het maar voor even.

 
 
 
 
 

Zondag 18 december, vierde adventszondag
De droom valt in duidend stukjes uiteen. Dit wordt verbeeld door gipskruid. De engel brengt andere gedachten. In de spiegel zien we dit verbeeld door de bloemen die in de spiegel te zien zijn.

 
Zaterdag 24 december, Kerst
We vieren dat God in de geboorte van Jezus de wereld omkeert. Licht breekt onstuitbaar door. Op de spiegel nog een stukje gebroken glas. De wereld omgekeerd is er en tegelijk ook nog niet. We blijven dromen en vergezichten zien.

laatste update.: