PGMBD

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International

04-12-2016

“STA NIET STIL BIJ MENSENRECHTEN, KOM IN ACTIE ”,

zo is het motto dit jaar voor 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Wij zullen bij deze rechten in de Johanneskerk  stilstaan en in actie komen op zondag 4 december.
Er zullen meerdere mensen uit de Regionale Werkgroep W.M. aanwezig zijn in de kerk en er is een stand.
We doen mee met de landelijke schrijfmarathon, er kunnen 4 à 5 brieven getekend worden, die gezamenlijk worden opgestuurd naar het hoofdkantoor van Amnesty. Net als vorig jaar.

Er liggen deze keer géén brieven om mee naar huis te nemen. We richten alle aandacht op deze actie.

In het kort zal ik hier weergeven om wie en waarover het gaat:

1.  Annie Alfred ( Malawi) is een meisje van 10 jaar, zij heeft albinisme. Men wil haar lichaamsdelen gebruiken voor het bereiden van een magische drank. Ze kan worden vermoord. We schrijven voor Annie omdat haar leven bedreigd wordt, alleen maar omdat zij albinisme heeft.

2. Mahmoud Abu Zeid , en fotograaf uit Egypte bekend onder de naam Shawkan. Hij is opgepakt op 14 augustus 2013. Hij fotografeerde die dag het hardhandig neerslaan van een demonstratie door veiligheidstroepen.

Mogelijk krijgt hij de doodstraf. We schrijven voor Shawkan omdat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten moet worden. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting.

3. De inheemse bewoners van Peace River Valley in Canada. Een stuwdam dreigt het leefgebied van deze inheemse bewoners te vernietigen. Het probleem is dat zij gedwongen worden uitgezet door de inname van de grond. We schrijven voor deze bewoners omdat ze opkomen voor de grond waarop ze wonen en waarvan ze leven. De regering heeft bescherming beloofd, maar komt die belofte niet na.

4. Ilham Tohti (China), professor in de economie, Oeigoer. Hij is veroordeeld op 23 september 2014. Wegens separatisme. Veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. We schrijven voor Isham Tohti omdat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten  moet worden. Hij maakte alleen gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting.

5. Fomusoh Ivo Feh (Kameroen), hij is student. Op 13 december is hij opgepakt. Wegens een poging tot het organiseren van rebellie. Mogelijk krijgt hij 20 jaar celstraf. We schrijven voor Fomusoh omdat hij alleen maar werd opgepakt vanwege het doorsturen van een sms’je.

Mede door de schrijfmarathon van vorig jaar zijn 5 mensen vrijgelaten,zoals u weet. Laten we hopen dat we ook nu succes hebben met onze schrijfacties.Dan is er een SCHRIJFMARATHON  op 11 december in het Gruizenkerkje.

Hier is een feestelijk programma, dat ik u van harte aanbeveel ( zie folder op het prikbord)

Tussen één en vijf uur kunt u meeschrijven ( met de hand). Er is koffie, thee en tractatie.

Verder zal er een veiling zijn van kunstwerken/cadeaus vanaf 15 uur, iedereen kan meebieden.

Tevens wordt er muziek gemaakt.

Verder wil ik u vertellen dat ik per 1 januari zal stoppen met de Amnesty brieven in de kerk.

Ik heb het een kleine 11 jaar heel graag gedaan.

Daarover zal ik nog een keer apart schrijven om u te bedanken voor alle samenwerking.

Riet Coolsma is bereid dit kerkenwerk van me over te nemen. Daar ben ik heel blij mee. Amnesty heeft haar hart, ze wil zich graag hiervoor inzetten. Er zullen dan misschien enkele kleine veranderingen plaatsvinden i.v.m. het samengaan der kerken.
U zult over deze afstemming bijtijds horen.                

Ike Westerhof-van Goudoever.
E-mail:  westgoud@hetnet.nl


laatste update.: