PGMBD

ZWO

printen

Nieuws van Amnesty International

15-05-2016

Beste mensen, hierbij wil ik aan u doorgeven dat de brieven van Amnesty op Pinksteren 15 mei zullen klaarliggen, zowel in Grevenbicht als in Sittard.


Het doet me goed, dat we deze maand schrijven voor een Tibetaan.
Zoals u weet wordt het land Tibet, de bewoners en hun prachtige gedachtegoed, nog steeds ernstig onderdrukt door China. Wij bezochten eens een vluchtelingenkamp van de Tibetanen in Noord India en waren diep onder de indruk van hun vredige manier van leven. Onze groep kon daar haast niet wegkomen, zo groot was de rust die er heerste en de vriendelijkheid van de mensen.


We vragen uw speciale aandacht voor de situatie van de bekende Tibetaanse schrijver en blogger Druklo, die op 17 februari drie jaar gevangenisstraf kreeg na een oneerlijk proces.
Het is onduidelijk wat de exacte aanklacht tegen Druklo is. De ware reden dat hij werd opgepakt is vermoedelijk een kritische blog die hij drie dagen voor zijn arrestatie schreef. De blog ging over de toenemende aanwezigheid van de Chinese politie op straat aan de vooravond van de herdenking van de Tibetaanse opstand in 1959.
Druklo werd in 2010 ook al eens opgepakt omdat hij een kritisch artikel had geschreven over de protesten in Tibet in 2008.


Het goede nieuws:
De Mexicaanse mensenrechtenverdediger Gustavo Castro Soto kwam op 1 april veilig aan in Mexico-stad. Sinds hij op 3 maart als enige getuige was geweest van de moord op de Hondurese inheemse leider Berta Cáceres, mocht hij Honduras niet verlaten. Amnesty vreesde voor zijn veiligheid en voerde actie voor zijn terugkeer naar Mexico.
Gustavo Castro Soto was bij Cáceres thuis toen zij werd doodgeschoten en raakte daarbij ook gewond. Hij legde getuigenverklaringen af en zocht bescherming bij de Mexicaanse ambassade. Hij vreesde voor zijn leven in Honduras, maar mocht het land niet verlaten.


laatste update.: