PGMBD

ZWO

printen

PROJECT ZWO VOOR DALIT KINDEREN IN INDIA

29-10-2015

Op 29 oktober was Mary Kanaparthy in Sittard om te vertellen over het project voor Dalit kinderen in India. Wij gaan dat project samen met ZWO Geleen Beek Urmond twee jaar steunen. Er zijn vierentwintig miljoen geregistreerde christenen in India. Dat lijkt veel, maar het is maar 2,3% van de totale bevolking. Toch hebben Christenen al veel bereikt voor de emancipatie van de Dalits, blijkt uit het verhaal van Mary Kanaparthy.
 
 
Mary is adjunct directeur van de christelijke organisatie CARDS, die al vanaf 1979 (dus 36 jaar) werkt aan de verbetering van het leven van de Dalits of onaanraakbaren in de zuidelijke kuststreek van India. Dalits zijn kastenloze mensen, die helemaal onderaan de samenleving staan en onzichtbaar zijn omdat ze niet worden gezien. Armoede bestaat niet meer in India zegt de regering. Dalits doen zwaar werk in steengroeven en ruimen vuil op die anderen over de schutting gooien. Hoewel het kastensysteem officieel is afgeschaft, leeft het in de dagelijkse praktijk nog door. Veel Dalit kinderen werken samen met hun ouders. Het aantal werkende kinderen in India wordt geschat op ruim twaalf miljoen. Dat is ruim 10% van alle kinderen.
CARDS bereikt de gezinnen door in eerste instantie kinderen vooruit te helpen.


Dat wordt ondermeer gedaan door voor en na de school de kinderen te helpen met huiswerk op de Bala Bata (de smalle of goede weg) schooltjes. Maar ze spelen, knutselen en zingen ook. Omdat er momenteel 250 van die schooltjes zijn, met elk 40 kinderen, worden via deze kinderen 10.000 gezinnen bereikt.Onderwijs, ook voortgezet, tot HBO aan toe, is voor Dalit kinderen gratis. CARDS wijst de ouders er op, omdat het geld voor hun kinderen anders verdwijnt. De ouders worden ook geholpen met het aanleggen van tuintjes bij hun huis. Daardoor kunnen ze beter eten. Ook zorgt CARDS voor gezondheidscentra, omdat zij de officiële gezondheidszorg niet kunnen betalen.
Heel gunstig is dat opgeleide Dalits teruggaan naar hun familie en zo kunnen helpen bij de verdere emancipatie.


laatste update.: