PGS

ZWO

printen

(G)ÉÉN MENS TE VEEL…

04-12-2015

Als ik aan Kerst denk, denk ik aan de kerstboom en de lichtjes in de boom. Ik denk aan een gezellig Kerstdiner met familie of vrienden. Ik denk aan buiten koud, het liefst met sneeuw
en binnen warm, het liefst met warme chocolademelk en speculaas. Ik denk aan kerkdiensten, waar mensen samen zingen en God loven. Ik denk aan vrede op aarde en dat mensen elkaar goed doen. En zo zijn er nog veel meer mooie dingen te bedenken. Het is mooi dat we die momenten hebben en samen willen koesteren.
 
Maar met Kerst is er ook een andere realiteit.
De realiteit van oorlog en terreur, van geweld en onvrede, van vluchtelingen en mensen in nood. Deze realiteit maakt mij duidelijk dat wij mensen kwetsbaar zijn. We zijn kwetsbaar, als er geweld wordt gebruikt en mensen elkaar doden, als we in nood zijn of gevlucht, op zoek naar een veilige plek, als we ziek zijn en een perspectief missen, als we niet rond kunnen komen of schulden hebben, als we ons werk verliezen of geen vaste baan kunnen vinden, als relaties breken of we zo maar een geliefde kwijtraken. En zo zijn er nog meer situaties, waar we als mensen kwetsbaar zijn. Dan valt er niet veel te vieren, ook met het Kerstfeest niet.
Ik lees dan het Kerstverhaal en vraag me af of het bij de geboorte van Jezus wel een feestmoment was. Maria heeft een kind gekregen, dat wel. Maar het waren geen feestelijke omstandigheden. In tegendeel zelfs. In hoofdstuk 2 van het evangelie volgens Matteüs is koning Herodes naarstig op zoek naar het kind om het te doden. Hij is bang dat het kind hem van zijn macht berooft. Maar hij kan het kind niet vinden, omdat God aan Jozef de opdracht heeft gegeven om naar Egypte te vluchten. Uit voorzorg laat Herodes dan vele kinderen doden.Zo gek kan een mens zichzelf maken vanuit machtsbehoud en angst. Door de gekheid van de machthebber worden Jezus en zijn ouders uiteindelijk vluchtelingen. En in hoofdstuk 2 van het evangelie volgens Lucas wordt duidelijk dat er geen ruimte is in de herberg te Bethlehem. Op deze achtergrond is de geboorte van Jezus geen feest. Er is géén plaats, géén onderdak. Het gezin van Jezus wordt een vluchtelingsgezin. Vandaar lijkt het in de verhalen van Matteüs en Lucas er op, dat Jezus net één mens te veel is.

Ik zie het gebeuren in het geboorteverhaal van Jezus en ik zie het vandaag gebeuren. Dat mensen zich ongewenst en overbodig voelen. Dat ze het gevoel hebben de mens te zijn, die er niet meer bij kan. Dat ze net die éne mens te veel zijn! Is het dan wel feest met Kerst?
Ook in de meest barre omstandigheden is er voor mij reden tot feest met Kerst. De betekenis van Kerst is: God heeft oog voor ons, in welke omstandigheden en situaties wij ons ook bevinden. Hij is aanwezig in dit kind en verbindt zich met ons mensen. Hij heeft ons gevonden opdat we elkaar vinden. God is mens geworden en daarom gaat het om menselijkheid. De boodschap is: Er is géén mens te veel!
Deze boodschap geeft moed en kracht. Waar we ook vandaan komen en in welke omstandigheden we ons ook bevinden. Als kinderen van God vinden we samen draagkracht om er in Gods naam voor elkaar te zijn. Juist dit wil ik ook déze Kerst weer tot me door laten dringen. Ik wil in woorden en daden aangeven, dat er géén mens te veel is en we samen voldoende draagkracht hebben om mooie dingen te laten gebeuren!  Daarom hebben we reden tot feest!  Gezegende Kerstdagen wenst u ds.Joachim Stegink


laatste update.: